PLIMNI VAL

Venecija pod vodom: Sustav protupoplavnih brana zakazao, šteta bi mogla doseći 500 milijuna eura

Zbog očekivanog velikog porasta razine vode Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stupanj uzbune
 Andrea Pattaro/AFP

Veneciju su u utorak pogodile poplave nakon što je sustav protupoplavnih barijera zakazao, pa su se najpoznatije gradske znamenitosti, uključujući Trg sv. Marka, našle pod vodom.

image
Andrea Pattaro/AFP
image
Andrea Pattaro/AFP

Gradonačelnik Luigi Brugnaro je na Twitteru napisao da se Venecija priprema za porast razine vode od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen.

Također je kazao da sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), nije u funkciji.

MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu inače se počinje podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum. Za sada se ne zna zašto je sustav zakazao.

image
Andrea Pattaro/AFP
image
Andrea Pattaro/AFP
image
Andrea Pattaro/AFP

Zbog očekivanog velikog porasta razine vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stupanj uzbune.

Luca Zaia, predsjednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 milijuna eura.

Oluje su zahvatile sve dijelove Italije, a nakon obilnih kiša i snijega u određenim područjima, poput Južnog Tirola, povećan je rizik od odrona zemljišta i lavina.

image
Andrea Pattaro/AFP
image
Andrea Pattaro/AFP

Sjeveroistok Italije i Rim su na najvećem stupnju uzbune od vremenskih nepogoda.

Brojne ceste i planinski prijevoji su zatvoreni i blokirani. Željeznički promet preko prijevoja Brenner je nakon odrona zemljišta u Bolzanu blokiran. No, tunel je i dalje otvoren za promet.

Jug su pogodile obilne kiše, a poplave su tijekom vikenda odnijele najmanje dva života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:44