EPIDEMIJA U EUROPI

VELIKO IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE Zatvaranje granica nema velikog utjecaja na sprečavanje širenja Covida-19. Mjere temperature prije puta? Nema smisla

 
 Oscar J. Barroso / Zuma Press / Profimedia

Zatvaranje granica vrlo malo utječe na suzbijanje širenja Covida-19, izvijestio je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u trenutku kada većina zemalja članica EU-a ukida ili razmatra ukidanje restrikcija vezanih za putovanja nametnutih na početku epidemije koronavirusa u Europi.

Ističu kako su mjere poput testiranja putnika prije putovanja ili mjerenje temperature po dolasku na destinaciju uglavnom neučinkovite, no potvrdili su kako putovanje olakšava širenje virusa.

U izvješću objavljenom u utorak se navodi da je zatvaranje granica imalo izuzetno negativne učinke na gospodarstvo te je bilo učinkovito radi odgađanja epidemije u samom početku i u izoliranim područjima.

- Dostupni dokazi ne podržavaju preporuku zatvaranju granica, što će izazvati značajne sekundarne učinke te društvene i gospodarske poremećaje u EU, u kojoj su otvorenie granice između država, navodi se.

Europska komisija u travnju je preporučila relaksaciju mjera ograničenja kretanja i to u prvoj fazi između regija u kojima je mali broj zaraženih, te su time ohrabrili vlade nekih država da selektivno otvore granice prema zemljama koje smatraju sigurnima.

Međutim, u izvješću ECDC-a se navodi da epidemiološki podaci možda nisu pouzdani jer europske zemlje ne koriste zajednički pristup testiranju i izvještavanju o slučajevima Covida-19, što onemogućuje usporedbu podataka o širenju zaraze.

Agencija u izvešću također napominje da uvođenje obveze testiranja ljudi prije odlaska na put može imati ograničenu vrijednosti jer putnik može postati zarazan neposredno prije odlaska na putovanje ili pak tijekom putovanja zbog dvotjednog razdoblja inkubacije.

Što se tiče provjere temperature prilikom dolaska na odredište, putnici mogu već biti zarazni, ali bez temeprature.

Anketni upitnik koji putnici ispunjavaju vezano za njihovo zdravstveno stanje može pružiti dodatne informacije , ali predstavljaju rizik zbog zaštitu privatnih podataka, piše ECDC, ponavljajući da certifikat o imunitetu na koronavirus izdan nakon testiranja na antitijela nije pouzdan.

Njemačka planira omogućiti turistima planiranje putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja čime bi se okončala neviđena direktiva protiv svih međunarodnih putovanja.

Ograničenje putovanja trebalo bi se, osim unutar EU-a, ukinuti i za Veliku Britaniju te četiri članice šengenskog prostora - Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, navodi se u prijedlogu koji je vidio dpa.

Hrvatska, Slovenija i Grčka već su ukinule neka ograničenja putovanja i objavile planove o većem otvaranju na temelju bilateralnih sporazuma i epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.

Slovenija je u utorak ukinula zabranu ulaska turista iz EU-a i šengenskog prostora, dopuštajući svima koji su rezervirali hotelski smještaj da slobodno uđu u zemlju, objavila je novinska agencija STA.

Državljani drugih zemalja i dalje trebaju u karantenu uz iznimku uglavnom onih koji su samo u tranzitu.

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile su slobodna putovanja samo svojih državljana u te tri europske zemlje pod uvjetom da se vrate u matičnu zemlju u roku od dva dana. Tko prekrši vremensko ograničenje morat će dva tjedna u karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:49