NIJE IM SVEJEDNO

Veliko istraživanje otkrilo što Europljani zapravo misle o ratu u Ukrajini, jedna ih činjenica posebno brine

Među ispitanicima prevladava mišljenje da će rat završiti kompromisnim rješenjem

Ukrajinka Viktoria čeka svog 16-godišnjeg nećaka koji je zadržan u internatu u Luhansku

 Roman Pilipey/Afp

Tek svaki deseti Europljanin sada vjeruje da Ukrajina može poraziti Rusiju, što je značajan pad u odnosu na isto razdoblje lani.

Najnovija anketa, koju je naručio think tank Europsko vijeće za međunarodne odnose (ECFR), pokazuje da uoči ulaska u treću godinu rata u Ukrajini sve veći broj građana EU predviđa pobjedu Rusije.

Online istraživanje provedeno je na više od 17 tisuća ispitanika u 12 zemalja Europske unije (Austrija, Njemačka, Švedska, Španjolska, Portugal, Italija, Grčka, Nizozemska, Rumunjska, Poljska, Francuska i Mađarska). Anketa je provedena u siječnju, prije nego što je Rusija zauzela industrijski gradić Avdiivku u Doneckoj oblasti.

Jedva deset posto građana EU vjeruje da će Ukrajina pobijediti na bojnom polju, a dvostruko više njih predviđa pobjedu Rusije. U svim je zemljama najčešće mišljenje, koje dijeli u prosjeku 37 posto ispitanika, bilo da će rat završiti kompromisom. U anketi provedenoj lani je 61 posto Europljana reklo kako vjeruje da će Ukrajina pobijediti u ovom ratu.

Pesimizam europskih građana posljedica je političke situacije u SAD-u, ističu istraživači, gdje je dogovor o novom paketu pomoći Ukrajini zapeo u Kongresu. Oko 40 posto Europljana kaže da želi povećanje pomoći Ukrajini, ali samo petina želi da Europa kompenzira povlačenje potpore SAD-a. Trećina svih ispitanika želi da EU ograniči svoju potporu Ukrajini. Iako nova anketa oslikava sumornu sliku, većina ispitanika i dalje je za nastavak podrške Ukrajini.

U Švedskoj, Portugalu i Poljskoj ispitanici su rekli da bi Europa trebala pomoći Ukrajini da uzvrati udarac, dok u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji većina ispitanika želi da saveznici poguraju Kijev da pristane na nagodbu. To označava određenu promjenu u raspoloženju među građanima jer je lani većina Europljanina rekla da Ukrajina mora vratiti sav svoj izgubljeni teritorij.

Autori izvješća kažu kako ovi podaci pokazuju da bi političari EU trebali zauzeti "realističniji" pristup, koji se usredotočuje na pronalazak načina za postizanje mira.

"Kako bi opravdali nastavak europske potpore Ukrajini, čelnici EU morat će promijeniti način na koji govore o ratu", rekao je za The Guardian koautor istraživanja Mark Leonard.

Suočavajući se sa sve više skeptičnom javnošću, argumenti za više pomoći trebali bi se usredotočiti na to kako ostvariti "održivi mir, koji ide u prilog Kijevu, umjesto pobjede Putina". "Većina Europljana očajnički želi spriječiti rusku pobjedu, ali ne vjeruje da Kijev može vojno pobijediti", objasnio je Leonard.

Anketa je također pokazala kako ispitanici sve više smatraju da ih se ruski rat protiv Ukrajine izravno tiče, a trećina je rekla da taj rat ima veći utjecaj na njihovu zemlju i Europu nego rat na Bliskom istoku. Najveći izazov za zapadne kreatore politike bit će uspješno riješiti dihotomiju između pada povjerenja javnosti o tome kako će rat završiti i želje da se nastavi podržavanje Ukrajine kako bi se spriječila ruska pobjeda.

"Kako Europa i SAD ulaze u sezonu izbora, potraga za definiranjem mira bit će kritično bojno polje. Vođe će morati pronaći novi jezik koji odgovara trenutačnim osjećajima", poručili su autori istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:43