VELIKI USPJEH

VELIKI USPJEH Prva indijska svemirska letjelica stigla na Mars

 AFP PHOTO/Manjunath KIRAN / AFP PHOTO/Manjunath KIRAN

BANGALORE Prva indijska misija na Mars je uspjela! Svemirska letjelica Mangalyaan rano jutros ušla je u orbitu oko 'crvenog planeta'. Povijesni je to trenutak za Indiju i svemirski program države koja još uvijek spada među zemlje u razvoju.

Među uzvanicima koji su u kontrolnoj sobi Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) pratili ulazak letjelice u orbitu, bio je i indijski premijer Narendra Modi. Uspjeh Mars orbiter misije (MOM), premijer je pozdravio riječima: 'Ljudska rasa nikad ne bi napredovala da se nismo usudili koračati u nepoznato, a svemir je najveća nepoznanica koja postoji'.

Uspjeh MOM-a uvrstio je Indiju na listu zemalja koje su došle do Marsa, a na njoj su, osim Indije, samo SSSR, SAD i EU. Ujedno, Indija je prva država koja je do susjednog planeta stigla iz prvog pokušaja. Čak 29 od 55 misija na Mars nisu uspjele, a među njima su bili i Japan 1999. godine te Kina 2011.

Instrumenti na Mangalyaanu prikupljat će podatke o vremenskim uvjetima na Marsu te pokušati riješiti misterij nestanka vode s površine 'crvenog planeta'. Također, Mangalyaan će iz orbite tražiti tragove metana na površini – plina koji bi mogao otkriti postojanje života.

Indijci su Mangalyaan izgradili u samo 15 mjeseci, a ukupni troškovi misije iznose samo 74 milijuna dolara ili, kako je indijski premijer naglasio, 'manje od prosječnog holivudskog filma'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:57