ČEKA SE SASTANAK

Veliki skandal trese najbolju momčad Formule 1, svi bruje o lascivnim porukama, znakovita izjava svjetskog prvaka

Verstappen je tijekom konferencije za medije uoči prve ovosezonske F1 utrke u Bahreinu dva puta propustio priliku da podrži svoga šefa

Christian Horner i predsjednik FIA-e Mohamed bin Sulajem tijekom kvalifikacija za utrku u Bahreinu

 Andrej Isakovic/Afp

Unatoč tome što su nezavisni istražitelji u srijedu utvrdili da se 50-godišnji šef Formula 1 momčadi Oracle Red Bull Racing (RBR) Christian Horner nije ogriješio o članicu RBR-a koja ga je optužila za neprimjereno i kontrolirajuće ponašanje, još uvijek nije poznato ima li za njega mjesta u Formuli 1, piše The Guardian.

Iako je Horner u petak navečer rekao da ne ide nigdje, član RBR-ove momčadi i aktualni svjetski prvak Max Verstappen, isprve nije htio podržati svog šefa, a tek je kasnije rekao da vjeruje u Hornerovu ulogu, ali iz perspektive "izvedbe". Sugerirao je nakon toga da je Horner "vjerojatno malo dekoncentriran".

Svega 24 sata nakon što je Horner oslobođen optužbi, mediji, Međunarodna automobilistička federacija (FIA), vodstvo konglomerata Formula One Group (FOG) i momčadi koje se natječu u Formuli 1 dobili su email u kojemu su se nalazile slike navodnih lascivnih poruka koja su razmjenjivali Horner i članica RBR-a koja ga je optužila za neprimjereno i kontrolirajuće ponašanje. Još nije poznato jesu li te slike autentične te jesu li istražitelji koji su Hornera oslobodili vidjeli te poruke.

Suzdržani Max

"Neću komentirati anonimna nagađanja nepoznatih izvora", rekao je Horner u petak navečer. Kada je upitan o tome što će uslijediti rekao je: "Idemo se utrkivati."

Verstappen je tijekom konferencije za medije uoči prve ovosezonske F1 utrke u Bahreinu dva puta propustio priliku da podrži svoga šefa. Nakon što je na kvalifikacijama za utrku ostvario najbolji rezultat, još je jednom odbio dati jasan odgovor na pitanje o svom šefu. "Kada pogledamo Christianovo vođenje momčadi, on je izvrstan šef. Stoga, iz perspektive izvedbe, to se ne može dovesti u pitanje. Često razgovaram s njim. On je predan momčadi, ovdje je za rezultat. Naravno da je vjerojatno malo dekoncentriran. Međutim, mi smo fokusirani na izvedbu", rekao je Verstappen.

Horner je rekao da ne planira napustiti mjesto šefa RBR-a, F1 momčadi koju vodi od 2005., godine kada je oformljena. Smatra se da još uvijek uživa povjerenje tajlandskog krila Red Bulla koje vodi Chalerm Yoovidhya, vlasnik 51 posto dionica tvrtke. On bi u subotu trebao doći na utrku na trkalištu u Sahiru u Bahreinu. Na utrku bi trebala doći i Hornerova supruga Geri Halliwell-Horner, bivša članica planetarno popularne pop grupe Spice Girls.

Nakon što su mediji, FIA, FOG i momčadi koje se natječu u Formuli 1 u četvrtak dobili email s navodnim porukama koje su razmjenjivali Horner i članica RBR-a, on se sastao s predsjednikom FIA-e Mohamedom Ben Sulajemom. FIA još uvijek gleda kako će odgovoriti na taj email.

Novi sastanak?

The Guardian piše da FIA i FOG, grupa tvrtki koja brine o promociji Formule 1 te upravlja njezinim komercijalnim pravima, trenutno raspravljaju o utjecaju ove situacije na F1. Predsjednik i glavni izvršni direktor FOG-a Stefano Domenicali i Mohamed Ben Sulajem trebali su se sastati u petak u Bahreinu i razgovarati o mogućem rješenju.

FIA se priprema od Red Bulla zatražiti kopiju materijala koje su istražitelji prikupili i analizirali. Uz to, FIA je ovlaštena kažnjavati sve one koji na bilo koji način naštete Formuli 1.

Niti FIA niti FOG nisu komentirali istragu i njezine rezultate jer nisu vidjeli izvještaj istražitelja koji su slučaj istražili. Red Bull je rekao da spis neće objaviti jer želi zaštititi identitete osoba koje se u njemu spominju. FOG navodno od RBR-a i Red Bulla traži pojašnjenje situacije.

Šef Formula 1 momčadi McLaren Zak Brown i šef Formula 1 momčadi Mercedes Toto Wolff zatražili su transparentnost od FIA-e i FOG-a.

The Guardian navodi da i Red Bullovi komercijalni partneri misle da ova situacija tvrtki nanosi štetu i očekuje se da će pritisnuti RBR da je što prije riješi. Proizvođač automobila Ford, koji će 2026. postati RBR-ov partner za motore, rekao je da mu nije drago zbog netransparentnog načina na koji su RBR i Red Bull riješili situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42