‘BILANCA UŽASA‘

Veliki skandal trese Katoličku crkvu: papa Benedikt XVI nije reagirao na slučajeve zlostavljanja djece

Josef Ratzinger je bio nadbiskup Münchena od 1977. do 1982. godine kada je tamo prebačen ozloglašeni svećenik pedofil Peter Hullermann

Bivši papa Benedikt XVI

 Sven Hoppe/AFP

Izvješće o postupanju nadbiskupije München-Freisinga prema pedofilima teško tereti papu u miru Benedikta XVI. koji je sedamdesetih bio münchenski nadbiskup.

U Münchenu je predstavljeno izvješće od 1700 stranica o slučajevima zlostavljanja u nadbiskupiji München i Freising između 1945. i 2019. godine, koje je napravila odvjetnička kuća po narudžbi same Nadbiskupije. "Bilanca užasa", piše ugledni Tagesspiegel: "Papa Benedikt teško optužen", naslov je teksta o izvješću o postupanju bavarske Crkve s prijavama za seksualno zlostavljanje djece.

Današnji papa emeritus Benedikt XVI. je kao kardinal Joseph Ratzinger bio nadbiskup Münchena od 1977. do 1982. godine. Veliki dio izvješća odnosi se na svećenika Petera H. koji je u to vrijeme nakon zabilježenih seksualnih napada na dječake prebačen iz Essena u Bavarsku gdje je nastavio sa seksualnom zloupotrebom dječaka. Izvješće navodi da je Ratzinger u više navrata poduzeo malo ili ništa protiv optuženog svećenika.

Četiri slučaja

Der Spiegel prenosi da se Benedikta teško tereti u izvješću münchenske odvjetničke tvrtke koja je analizirala postupanje njemačke Crkve prema osumnjičenim pedofilima. Bivšeg papu tereti se za neprimjereno ponašanje u postupanju sa seksualnim zlostavljanjem u četiri slučaja, ustvrdio je Martin Pusch iz odvjetničke tvrtke Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koja je u ime Nadbiskupije izradila izvješće. U dva od četiri sporna slučaja dopušteno je osumnjičenim svećenicima da bez ograničavanja nastave s radom.

Studija navodi da je riječ o najmanje 497 žrtava. Uglavnom se radi o dječacima i mladićima koje su pripadnici Crkve zlostavljali od 1945. do 2019. godine. Najmanje 235 je osumnjičenih počinitelja, među kojima je 173 svećenika i devet đakona. Međutim, može se pretpostaviti da je broj neprijavljenih slučajeva bitno veći, rečeno je na predstavljanju dokumenta u Münchenu. Usprkos tome što su bili optuženi za konkretne slučajeve zlostavljanja djece, 40 svećenika je nastavilo raditi u pastoralu, navodi se u izvješću. Njih 18 nastavili su raditi s vjernicima i nakon "relevantnih osuda".

Nekadašnji kardinal Ratzinger već je neko vrijeme pod udarom kritika da nije primjereno reagirao, posebno u slučaju Petera H., svećenika iz Essena, koji će na kraju u Bavarskoj biti osuđen za zlostavljanje djece. Samo taj slučaj dokumentiran je na 370 stranica od više od 1700 stranica izvješća. Neprimjereno ponašanje crkvenih otaca prema žrtvama pedofilije nije ostalo u osamdesetima: odvjetnik Martin Pusch rekao je da sve donedavno ponašanje nisu promijenili. "Donedavno, a u nekim slučajevima i danas, pogođeni su nailazili na prepreke", ustvrdio je odvjetnik.

Terete se i drugi nadbiskupi

Osim pape Benedikta, istraga tereti i druge nadbiskupe Münchena i Freisinga. Također se navodi da je sadašnji kardinal Reinhard Marx u najmanje dva slučaja pogrešno reagirao na zlostavljanje. Kardinal Marx je aktualni nadbiskup Münchena i Freisinga. Prošlog ljeta namjeravao je podnijeti ostavku kako bi preuzeo odgovornost za pedofilski skandal u njemačkoj Crkvi, no papa Franjo je odbio njegovu ostavku. Spiegel je prije objavljivanja izvješća naveo kako nije isključeno da će kardinal sada podnijeti ostavku. Marx nije sudjelovao na predstavljanju izvješća odvjetničkog ureda, iako se očekivalo da će biti tamo jer je izvješće napravljeno prema njegovu nalogu.

Izvješće tereti i bivšeg nadbiskupa kardinala Friedricha Wettera (93), Benediktova nasljednika u bavarskoj nadbiskupiji, za neprihvatljivo ponašanje u 21 prijavljenom slučaju. Riječ je o "užasnom dosjeu", rekao je odvjetnik Ulrich Wastl. Wetter je od 1982. do 2008. bio nadbiskup Münchena i Freisinga, a 2008. je umirovljen.

Vatikan: Osjećamo sram i kajanje, proučit ćemo dokument

Vatikan je u četvrtak opetovao da osjeća "sram i kajanje" zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

"Izražavajući još jednom osjećaj srama i kajanja zbog nasilja nad malodobnicima koje su počinili svećenici, Sveta Stolica izražava svoju blizinu žrtvama i potvrđuje smjer kojim je pošla u zaštiti najmanjih jamčeći im sigurno okružje", rekao je novinarima Matteo Bruni, predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.

"Sveta Stolica ocjenjuje da treba dati svu nužnu pozornost dokumentu kojega sadržaj još nije vidjela. Idućih dana, nakon njegova objavljivanja, upoznat će se sa sadržajem i proučiti sve pojedinosti", dodao je.

Umirovljenog papu Benedikta XVI. koji se 2013. odrekao službe, teško se sumnjiči u tom neovisnom izvješću o spolnom zlostavljanju malodobnika u nadbiskupijama Muenchen i Freising koje je u četvrtak objavljeno u Njemačkoj. Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982.

U izvješću koje je naručila Katolička crkva, odvjetnici navode da kardinal Joseph Ratzinger, prije nego je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvoricu crkvenih ljudi koje se sumnjičilo za spolno zlostavljanje malodobnika.

Ujedno upozoravaju na sustavno prikrivanje slučajeva nasilja nad malodobnicima između 1945. i 2019. s ciljem da se "zaštiti Crkva kao ustanova".

Umirovljeni papa Benedikt XVI. kojemu su 94 godine i živi u skrovitosti u samostanu u Vatikanu, "odlučno" je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao odvjetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 17:27