SROZAVANJE

Veliki preokret u Njemačkoj, došlo je do sunovrata desničarskog bauka: ‘Skandali su ih uništili!‘

Optužbe za kineski i ruski utjecaj i drugi skandali posljednjih mjeseci srozali su potporu AfD-u uoči europskih izbora

Skup u Berlinu 2022.

 Presscov/Ddp Usa/Profimedia/Presscov/ddp Usa/profimedia

Dana 27. travnja Alice Weidel i Tino Chrupalla, supredsjednici ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), održali su skup u južnom gradu Donaueschingenu kako bi pokrenuli svoju kampanju za europske izbore u lipnju. No, njihov Spitzenkandidat nije pozvan da održi govor. Naime, Maximilian Krah, njihov zastupnik u Europskom parlamentu, stavljen je u ‘magareću klupu‘.

Prošlog je tjedna njemački glavni tužitelj uhitio njegovog pomoćnika Jian Guoa, Nijemca kineskog podrijetla, pod optužbom da je špijunirao za Kinu. Odlučeno je da ostaje u pritvoru. Krah bio je poznat među kolegama europarlamentarcima po svom odbijanju da podrži rezolucije koje su kritizirale tu azijsku silu. Jedan kolega nazvao ga je "najglasnijim kineskim vazalom".

Kao i druge stranke tvrde desnice, AfD je još do nedavno očekivao velik uspjeh na izborima za Europski parlament. No, niz skandala doveo je do toga da to sada izgleda malo vjerojatno.

Drastičan pad popularnosti

Prvi skandal izbio je još u siječnju, kad je u medijskom prostoru objavljeno da su članovi stranke na sastanku s ozloglašenim austrijskim desničarskim aktivistom razgovarali o poticanju tzv. reemigracije Nijemaca rođenih u inozemstvu. Zbog toga su zaredali višetjedni prosvjedi koji su okupljali stotine tisuća ljudi.

Početkom travnja, novinska izvješća su tvrdila da je Petru Bystronu, zastupniku AfD-a, ruska dezinformacijska mreža uplatila 20.000 eura, a on je odbacio optužbe. Krah, pak, kaže da nije znao za postupke Guoa, kojeg je otpustio nakon uhićenja. On sam, pak, ostaje Spitzenkandidat - zakonski je nemoguće maknuti kandidata s glasačkog listića nakon što je lista predana. "Gospođa Weidel i gospodin Chrupalla prate smjer strateške dvosmislenosti", kaže Johannes Hilje, stručnjak za stranke krajnje desnice. Pokušavaju, objašnjava, umiriti ekstremističko krilo AfD-a, a da pritom ne otuđe birače izvan svojeg glavnog bazena.

Sada se postavlja pitanje, kako piše The Economist, koliko skandali štete AfD-u.

image

(S lijeva) Maximilian Krah, Tino Chrupalla i Alice Weidel

Sebastian Willnow/Dpa Picture-alliance Via Afp

Anketa koju je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja Forsa Institute od 30. travnja pokazuje da je potpora stranci sa 23 posto u prosincu pala na tek 16 posto - pri čemu se napominje da se istraživanje odnosilo na njemačke nacionalne izbore, a ne na europske. Taj rezultat postavlja stranku daleko iza saveza desnog centra Kršćanskih demokrata i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) s potporom od 30 posto. Čak su i kompromitirani i neomiljeni socijaldemokrati (SPD) osvojili više - 17 posto.

Ipak, AfD je pretrpio manju štetu nego što bi je pretrpjeli CDU/CSU ili SPD da je netko od njihovih političara uhvaćen u sličnom skandalu, smatra Christian Stecker s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu. Njihovi birači, objašnjava, imaju daleko veću toleranciju prema kockarskom ponašanju svojih kandidata, posebice prema njihovim odnosima s autoritarnim režimima. Stecker to uspoređuje s popustljivošću pristaša Donalda Trumpa u vezi njegovih pravnim problema.

Zadovoljni sa 12-15 posto

Stoga su se čelnici stranke tek nevoljko i u blagoj mjeri distancirali od Kraha. On je i dalje popularan u svojoj domovini, pokrajini Saskoj. U srijedu se tako na Praznik rada pojavio sa Chrupallom na skupu u Dresdenu, glavnom gradu Saske. Malo je vjerojatno da će skandali mnogo naštetiti AfD-u među njegovim glavnim biračima, za koje se procjenjuje da čine 12 do 14 posto biračkog tijela.

Istovremeno, dio birača je sklon bilo desnom, bilo lijevom populizmu, te koketiraju s BSW-om ("Savez Sahra Wagenknecht - Za razum i pravdu"), novom strankom koju je osnovala Sahra Wagenknecht, ikona tvrde ljevice s nekim izrazito konzervativnim stavovima, koji su ponekad bliski stavovima AfD-a. Neki od njih će nakon problema koje izaziva AfD, možda će biti skloni okrenuti se drugim populistima.

Prema internim porukama koje su procurile iz stranke, AfD je sam smanjio očekivanja za europske izbore - prema tim informacijama, bili bi zadovoljni s osrednjih 13 do 15 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:45