POZIV NA SAVEZ?

Veliki preokret u Francuskoj nakon Macronove odluke koja je odjeknula svijetom: ‘To većina birača želi‘

Vođa francuske konzervativne stranke Republikanci pozvao je na savez s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Vođa francuske konzervativne stranke Republikanci u utorak je pozvao na savez s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem na prijevremenim parlamentarnim izborima, što predstavlja politički preokret koji bi mogao imati široke posljedice.

"Govorimo iste stvari pa prestanimo onda stvarati izmišljeno protivljenje. To je ono što velika većina naših birača želi. Govore nam da se ‘dogovorimo‘", rekao je Eric Ciotti za za televiziju TF1.

image

Eric Ciotti

Stephane De Sakutin/Afp

Očekuje se da će euroskeptično i protuimigracijsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen postati najsnažnija stranka nakon što je predsjednik Emmanuel Macron neočekivano raspisao prijevremene izbore za 30. lipnja i 7. srpnja iako možda neće imati apsolutnu većinu.

image

Marine Le Pen

Julien De Rosa/Afp

RN stoga traži saveznike ne bi li osigurao kontrolu nad parlamentom te je odmah pozdravio Ciottijev poziv. Međutim, to bi moglo značiti i da će se Republikanci (LR) urušiti iznutra.

Naime, Ciottijevi komentari znače da propada desetljećima star konsenzus francuskog političkog establišmenta o međusobnoj suradnji kako bi se spriječilo da na vlast dođe krajnja desnica.

Republikanci, i prethodne inačice stranke koje su zapravo nasljednice stranaka Charlesa de Gaullea i Jacquesa Chiraca, bili su na vlasti tijekom velikog dijela suvremene političke povijesti Francuske.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

No LR, tek sjena bivšeg sebe sa znatno manjim brojem zastupnika, već je izgubio ključne članove koji su otišli u Macronovu centrističku stranku ili prebjegli krajnjoj desnici.

Druge etablirane stranke ljevice i desnice su također oslabile otkako je Macron po prvi put izabran za predsjednika 2017. s centrističkim programom nove stranke koja je težila tome da preoblikuje francusku politiku.

Philippe Gosselin, zastupnik iz redova LR-a, za Reuters je rekao da će napustiti stranku zbog Ciottijevih komentara te da će zastupnici LR-a osnovati novu političku skupinu.

"Nezamislivo je za mene (i mnoge zastupnike LR-a) da bi moglo biti i najmanjeg sporazuma, najmanjeg saveza, čak ni lokalno ili osobno, s RN-om", kazao je Gosselin.

Drugi veterani stranke su također odbili bilo kakav dogovor s krajnjom desnicom. Parlamentarni izvor LR-a je procijenio da bi tek oko šestina zastupnika stranke prihvatila takav aranžman.

Olivier Marleix, koji predvodi klub zastupnika LR-a u donjem domu parlamenta, na društvenoj platformi X napisao je: "To što Eric Ciotti govori vrijedi samo za njega, mora napustiti vodstvo Republikanaca".

Macronov tabor je ubrzo rekao da su Ciottijevi komentari sramotni, a prema ministru unutarnjih poslova Geraldu Darmaninu, bivšem članu LR-a, podsjećaju na Muenchenski sporazum iz 1938. koji su Francuska i Velika Britanija potpisale s nacističkom Njemačkom.

image

Gerald Darmanin

Julien De Rosa/Afp

Sve francuske političke stranke trude se pronaći saveze i ne raspasti se otkako je Macron raspisao prijevremene izbore nakon lošeg rezultata njegove Renesansne stranke na izborima za Europski parlament u nedjelju.

Podijeljene ljevičarske stranke su se obvezale da će surađivati i nominirati zajedničke kandidate na izborima, no još nisu postigle formalan sporazum.

Nakon Macronove odluke, pala je vrijednost eura i francuskih dionica te obveznica.

Agencija za rejtinge Moody je upozorila na rizik koji politička nestabilnost prouzročena prijevremenim izborima znači za već problematičnu fiskalnu sliku u Francuskoj.

image

Eric Ciotti

Stephane De Sakutin/Afp

RN poziva na protekcionističke gospodarske politike koje bi stavile Francusku na prvo mjesto te radikalno smanjenje imigracija. RN želi ograničiti dječje doplatke na francuske državljane i oduzeti boravišne dozvole migrantima nezaposlenima više od godinu dana.

Stranka Marine Le Pen je također predložila veće javne rashode unatoč već značajnim razinama francuskog duga, što bi moglo dodatno povećati cijenu zaduživanja u bankama.

Macron je govoreći za novine Le Figaro rekao da se nada pobjedi te da je raspisivanje prijevremenih izbora "bila ispravna odluka u interesu zemlje" i da će oni razjasniti stvari.

Isključio je mogućnost podnošenja ostavke, neovisno o ishodu izbora.

RN bi mogao osvojiti između 235 i 265 mjesta u donjem domu parlamenta, što predstavlja ogroman skok od trenutnih 88 mandata, no to je i dalje manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Ista anketa predviđa između 40 i 55 mjesta za LR, prema čemu bi dvije stranke mogle imati apsolutnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:27