TRAGEDIJA

Veliki požar u Gazi, najmanje 21 osoba poginula, PLO moli Izrael da otvori granicu

Prema prvim rezultatima istrageza požar krive velike količine uskladištenoga goriva koje se zapalilo i brzo zahvatilo zgradu
 Mahmud Hams/Afp

Najmanje 21 osoba poginula je, a među žrtvama ima i djece i više je ranjenih u požaru što je izbio u četvrtak u izbjegličkom naselju u Pojasu Gaze, objavile su zdravstvene i hitne službe.

Vatrogascima je trebalo više od sat vremena da stave pod kontrolu požar koji je izbio na vrhu stambene četverokatnice u gusto naseljenom izbjegličkom logoru Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze.

Salah Abou Leila, ravnatelj logora rekao je da je među poginulima sedmero djece.

Palestinski pokret Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze i službe sigurnosti navele su podatak o 21 poginuloj osobi.

Prema prvim elementima istrage ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su za požar krive velike količine uskladištenoga goriva koje se zapalilo i brzo zahvatilo zgradu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nazvao je to nacionalnom tragedijom i proglasio dan žalosti.

Hussein Al-Sheikh, glavni tajnik izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) rekao je da je Palestinska vlast pozvala Izrael da otvori granični prijelaz Erez kako bi se omogućilo da teški ranjenici budu prevezeni iz enklave Gaze u bolnice u Izraelu.

Jabalia je jedan od osam izbjegličkih logora u Gazi koja je s 2,3 milijuna stanovnika jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu, a gospodarsko stanje je bijedno.

Opskrba strujom je nedovoljna u palestinskoj enklavi i požari u kućanstvima nisu rijetkost jer se stanovnici okreću alternativnim izvorima za kuhanje i rasvjetu što uključuje i petrolejske lampe.

Ove godine Gaza je imala u prosjeku 12 sati struje na dan, što je čak porast u odnosu na samo sedam sati prije pet godina, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Nove opasnosti prijete zimi kada stanovnici lože na ugljen da bi se zagrijali.

Palestinska enklava okružena je na sjeveru i istoku izraelskim teritorijem, na zapadu morem, a na jugu Egiptom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:36