ŠTO SE DOGAĐA?

Veliki požar kod Moskve: Izgorjelo skladište izdavačke kuće koju u Kijevu smatraju ‘skandaloznom‘

Nakon početka invazije, uprava izdavača naredila je osoblju da drastično smanji spominjanje Kijeva i Ukrajine u školskim udžbenicima

Požar u skladištu izdavačke kuće Prosveščenie nedaleko Moskve

 Russia Emergencies Ministry/Tass/Profimedia

Ogroman požar izbio je u skladištu izdavačke kuće bliske Kremlju u blizini Moskve u utorak rano ujutro.

Oko ponoći u gradskoj četvrti Bogorodsk u Moskovskoj oblasti zapalilo se skladište prokremaljeske izdavačke kuće 'Prosveščenie', u kojoj su bili pohranjeni tiskani materijali, izvijestila je na Twitteru bjeloruska novinska agencija Nexta.

Služba za odnose s javnošću ruskog Ministarstva za hitne slučajeve rekla je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu požar zahvatio 34.000 četvornih metara.

image

Požar u skladištu izdavačke kuće Prosveščenie nedaleko Moskve

Russia Emergencies Ministry/Tass/Profimedia

'Vatra je zahvatila čitavu zgradu', priopćilo je ministarstvo.

Hitne službe su agenciji kazale da je došlo do djelomičnog urušavanja skladišta te da postoji opasnost za susjedno skladište, udaljeno desetak metara.

U skladištu su se nalazili udžbenici i drugi tiskani proizvodi.

Videozapisi koje je objavila Nexta pokazuju kako plamen guta zgradu uz ogromne oblake dima dok hitne službe pokušavaju obuzdati požar.

Vatrogasci su na kraju uspjeli obuzdati požar, javlja TASS i dodaje da je na skali težine požara od jedan do pet, ovaj ocijenjen s tri. U gašenju požara sudjelovalo je preko 100 ljudi i 37 vozila.

Još se ne zna ima li u požaru poginuih ili ozlijeđenih.

Skladište je koristila ruska izdavačka kuća 'Prosveščenie' (prosvjetljenje, prev.), koja uglavnom objavljuje obrazovne knjige za ruske škole, navodi Nexta.

'Skandalozni izdavač'

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je na svom Telegram kanalu da je ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. veljače, uprava izdavača naredila osoblju da koliko god je moguće smanji spominjanje Kijeva i Ukrajine u školskim udžbenicima.

'Rusija je opet imala veliki požar — gori skladište skandaloznog izdavača udžbenika', napisao je Geraščenko, misleći na niz tajanstvenih požara koji su izbili u Rusiji posljednjih tjedana.

image

Požar u skladištu izdavačke kuće Prosveščenie nedaleko Moskve

Russia Emergencies Ministry/Tass/Profimedia

Zaposlenici jednog od najvećih i najstarijih ruskih izdavača školskih udžbenika dobili su upute da iz primjerka uklone 'neprikladne' reference na Ukrajinu i njen glavni grad Kijev, izjavila su trojica urednika Prosveshchenie ruskom nezavisnom medijskom izdanju MediaZona pod uvjetom da ostanu anonimni.

Od svakog zaposlenika zatraženo je da potpiše 'veliki broj ugovora o tajnosti podataka' ako želi zadržati posao, rekli su urednici.

'Imamo zadatak učiniti da izgleda kao da Ukrajina jednostavno ne postoji', rekao je jedan zaposlenik.

Požar je posljednji u nizu velikih i neobjašnjivih požara u Rusiji posljednjih tjedana, a zapalili su se brojni osjetljivi objekti.

Požari i eksplozije izbili su u najvećoj ruskoj kemijskoj tvornici, skladištima i centru za obrambena istraživanja.

Rusija nije ponudila odgovor na to što je izazvalo ove misteriozne požare.

image

Požar u skladištu izdavačke kuće Prosveščenie nedaleko Moskve

Russia Emergencies Ministry/Tass/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:01