ZARAZA

VELIKI MISTERIJ U FRANCUSKOJ Polovica posade nosača aviona pozitivna na koronavirus, a nitko ne zna kako je Covid-19 dospio na brod

Charles De Gaulle
 Christophe SIMON / AFP

Gotovo polovica od 2.300 mornara koji su bili na francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle na kojem se pojavila epidemija, pozitivno je na koronavirus, izjavila je u petak francuska ministrica obrane Florence Parly.

Od 2.010 obavljenih testiranja, njih 1.081 se vratilo pozitivno. Od ukupnog broja, 545 članova posade imalo je simptome koronavirusa, a njih 24 se liječi u bolnici uključujući jednog koji je prima intenzivnu njegu, rekla je Parly. Ovo su još provizorni podaci jer još 300 mornara čeka rezultate testiranja. Oni članovi posade čiji testovi su trenutno negativni na virus smješteni su u 14-dnevnu izolaciju prije no što će im biti omogućen povratak obiteljima.

Podrijetlo izbijanja virusa daleko od obale ostaje misterij. Posada je bila na tromjesečnom zadatku i nije bila u kontaktu s vanjskim osobama nakon zaustavljanja u Brestu, gradu na sjeverozapadu Francuske, gdje je ostala od 13. do 16. ožujka.

Virus je prvi put otkriven na nosaču aviona 7. travnja. Odgovarajući na pitanja novinara u Nacionalnoj skupštini Parly je izjavila kako je istraga u tijeku.

- Ne znamo je li virus već bio prisutan na brodu prije njegovog uplovljavanja u Brest 13. ožujka - rekla je Parly.

Brod se vratio u svoju bazu u Toulonu na jugu Francuske u nedjelju. Charles de Gaulle broji oko 1.700 mornara i oko 600 zračnih članova posade. Charles de Gaulle koji nosi borbene zrakoplove Rafale, letjelice za nadzor Hawkeye, helikoptere Caracal i Cougar te protuzračne rakete Aster, bio je na vojnoj vježbi 21. siječnja i proveo je nekoliko tjedana na Sredozemlju u sklopu operacije Chammal, koja je francuski doprinos međunarodnoj antiterorističkoj operaciji u Iraku i Siriji.

Potom je uplovio u Sjeverno more, a zatim u Atlantik za ''operacije sigurnosti i obrane'' europskim morskim putovima, rečeno je u Ministarstvu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:16