‘SAMO JE PLJUSNUO‘

Veliki debakl Kraljevske mornarice: Drama u podmornici, zatajio im nuklearni projektil, sve se pokušalo zataškati

Projektil je trebao preletjeti nekoliko tisuća kilometara prije nego bezopasno sleti u Atlantik između Brazila i zapadne Afrike

Ispaljivanje projektila Trident/Arhivska fotografija

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Britanski projektil Trident zatajio je i srušio se u ocean u blizini obale Floride tijekom rijetkog probnog lansiranja s britanske nuklearne podmornice, što je vrlo neugodan udarac za Kraljevsku mornaricu.

Rakete Trident nose nuklearne bojeve glave Velike Britanije, a ovo je već drugo neuspješno lansiranje zaredom, nakon problema s testnim lansiranjem 2016. godine. Testiranje je obavljeno s podmornice HMS Vanguard uz istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Dramu je prvi put otkrio The Sun. Sve se dogodilo još 30. siječnja, a britanski ministar obrane Grant Shapps u to je vrijeme bio na podmornici, prenosi Sky News.

Opisujući događanja oko ovog neuspjeha, Sun je izvijestio da je projektil Trident 2 uspješno lansiran ispod površine vode u zrak komprimiranim plinom u lansirnoj cijevi. No, njegov prvi stupanj ‘boostera‘ nije se uključio i projektil od 60 tona - opremljen lažnim bojevim glavama - ubrzo je pao u Atlantski ocean i potonuo.

"Napustio je podmornicu, ali je samo pljusnuo, tik uz nju", rekao je izvor za Sun.

Trebao letjeti tisuće kilometara

Projektil je trebao preletjeti nekoliko tisuća kilometara prije nego bezopasno sleti u Atlantik između Brazila i zapadne Afrike. Umjesto toga, projektil je pao u ocean blizu mjesta gdje je lansiran.

Odmah je pokrenuta potraga kako bi se pronašao projektil vrlo osjetljive prirode.

Britansko ministarstvo obrane u utorak navečer je potvrdilo da se dogodila "anomalija" pri vježbi u kojoj je sudjelovala podmornica HMS Vanguard, ali je glasnogovornik inzistirao da nuklearno odvraćanje - kamen temeljac obrane Velike Britanije - i dalje "sigurno, sigurno i učinkovito".

Kvar je, kako se navodi, imao veze s tim što se radilo o probnom lansiranju, a izvor kaže da bi lansiranje bilo uspješno da je izvedeno s pravom nuklearnom bojnom glavom.

S obzirom na ozbiljnost događaja, ministarstvo bi se tijekom dana pisanim putem trebalo očitovati o ovom neuspjehu.

HMS Vanguard, koji je upravo završio s remontom u vrijednosti od 500 milijuna funti, prolazio je posljednji krug testova prije nego što se vrati u patrole.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je da su se, unatoč kvaru, podmornica i njezina posada pokazali potpuno sposobnima upravljati britanskim sustavom kontinuiranog odvraćanja na moru, prošavši sve testove.

Neuspješno testiranje 2016. godine

"Test je ponovno potvrdio učinkovitost britanskog nuklearnog odvraćanja, u koje imamo apsolutno povjerenje... Tijekom testa dogodila se anomalija... Budući da je pitanje nacionalne sigurnosti, ne možemo pružiti daljnje informacije o tome, međutim uvjereni smo da je anomalija bila specifičan događaj te stoga nema implikacija za pouzdanost raketnih sustava Trident i zaliha", rekao je glasnogovornik.

Britanija ima četiri podmornice s nuklearnim oružjem koje su zadužene osigurati da jedna bude neprekidno na moru kako bi se odvratile nuklearne prijetnje od neprijatelja poput Rusije i kako bi bile spremne odgovoriti ako se dogodi najgore te Britanija ili njezini saveznici budu suočeni s nuklearnim napadom.

Ovo neuspješno lansiranje dogodilo se osam godina nakon što je Kraljevska mornarica posljednji put testirala nenaoružani balistički projektil Trident II D5. Još 2016. projektil je lansiran s HMS Vengeance i odletio je u krivom smjeru. Ipak, izvori iz obrambenog sustava rekli su tada za The Guardian da nije skrenuo u krivom smjeru jer je bio neispravan, već zato što su informacije koje su mu prenesene bile netočne.

Sustav Trident završio je više od 190 uspješnih testova tijekom svog vremena u službi.

Britanski testovi Trident projektila su rijetki, ne samo zbog troškova. Cijena svakog projektila je oko 17 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:45