TUGA U OBITELJI

VELIKA TRAGEDIJA U OBITELJI SLAVNOG NOBELOVCA Njegovu suprugu pronašli su mrtvu u automobilu, dok je on besciljno lutao tražeći zračnu luku

 
Ei-ichi Negishi i supruga Sumire s obitelji prilikom dodjele Nobelove nagrade
 REUTERS

Jedan od svjetski najcijenjenijih kemičara i Nobelovac pronađen je oko 400 kilometara dalje od mjesta u kojem živi, dok je njegova supruga pronađena mrtva, javljaju svjetske agencije.

Naime, u nedjelju je prijavljen nestanak profesora Ei-ichi Negishija (82) i njegove žene Sumire Negishi (80), a policija Indiane sljedećeg je dana pronašla profesora kako luta u blizini odlagališta u Orchard Hillsu u državi Illinois.

Nakon što je odveden u bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć, zamjenici šerifa okruga Ogle pronašli su njegovo vozilo i tijelo njegove supruge.

Iako još traje istraga, vlasti kažu da nema sumnje na nasilnu smrt. Inače, gospođa Sumire je patila od Parkinsonove bolesti.

Članovi obitelji su izdali priopćenje u kojem kažu da je par pokušao doći do obližnjeg aerodroma u Rockfordu, no putem su se izgubili.

'Shrvani smo gubitkom voljene majke koja je već dugo patila od Parkinsonove bolesti. Putovala je sa svojim suprugom koji je, čini se, bio u akutnom stanju konfuzije i šoka. Njihov auto je zapeo u jarku i pokvario se, a oni su, čini se, krenuli potražiti pomoć. Lokaciju i stanje auta je potvrdio detektiv okruga Ogle, Doug Lockard, koji je bio prvi koji je našao gospodina Negishija. Tad mu je rekao da je pokušao naći put do aerodroma.

Ei-ichi Negishi je osvojio Nobelovu nagradu 2010. godine, a radio je kao profesor kemije na Sveučilištu Purdue u Indiani.

I ravnatelj sveučilišta izdao je priopćenje vezano uz čitav slučaj, izražavajući sućut obitelji Negishi.

'Sveučilište Purdue je smrću Sumire Negishi izgubilo velikog prijatelja. Čitav život je bila podrška svojem suprugu te je značajno pridonijela razvoju njegove karijere u kojoj je obrazovao generacije vrhunskih znanstvenika', stoji u izjavi.

'Čini se da su Parkinsonova bolest od koje je godinama patila i mentalna konfuzija koja dolazi s godinama, dovele do ovog tragičnog događaja. Iako se ovakve stvari relativno često događaju, to ovaj slučaj ne čini ništa manje tragičnim.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33