PROBLEMI NA URALU

Velika pobuna u ruskoj republici: ‘Pogledajte što nam rade dok mi ratujemo u Ukrajini...‘

Prosvjednici su uzvikivali "Sloboda!" i "Fail, mi smo s tobom!", a uskoro je došlo i do sukoba s policijom
 Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia

Novi problemi za Vladimira Putina prije izbora u ožujku koje treba dobiti "aklamacijom ruske nacije". Naime, sud u gradu Bajmaku, u ruskoj autonomnoj republici Baškortostan s većinskim muslimanskim stanovništvom, osudio je ekološkog aktivista Faila Alsinova na četiri godine zatvora, proglasivši ga krivim, kako je obrazloženo, "za poticanje nacionalne mržnje" te zbog vrijeđanja "Rusa, Armenaca, Tatara i Kavkazaca".

Na objavu presude Alsinovu došlo je nekoliko tisuća ljudi, piše Rusnews. Kako javlja neovisni portal Vjorstka, u blizini zgrade suda okupilo se više od tri tisuće ljudi. Prosvjednici su uzvikivali "Sloboda!" i "Fail, mi smo s tobom!", a uskoro je došlo i do sukoba s policijom. Snage lokalne policije blokirale su sve ceste do suda i nisu propuštale automobile. Očevici tvrde da se u gradu ometa rad interneta, a ima problema i s Wi-Fi-jem. U isto vrijeme aplikacija WhatsApp počela je "štekati", a Telegram kanali Alsinovih pristaša "Kuštau Bajram" i publikacija Rusnews, koja je izvještavala s prosvjeda, postali su nedostupni. Ruska verzija Facebooka, VKontakte, blokirala je skupinu baškirskih aktivista Irandik Sabantuj koja podržava aktivnosti Alsinova.

image
Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Odmah nakon izricanja presude počela su uhićenja u blizini zgrade suda i korišten je suzavac, a neovisni izvori navode da je privedeno najmanje 20 ljudi. Zbog prosvjeda i blokiranih cesta policija nije mogla izvesti ni Alsinova iz zgrade suda do istražnog zatvora. Sud je satima bio u potpunoj blokadi jer se ispred okupilo nekoliko tisuća prosvjednika koji su tražili oslobađanje Alsinova. Šef republike Baškortostan Radil Habirov, na čiji je inicijativu Alsinov uhićen i osuđen, kaže kako su prosvjednici zapravo "isti izdajnici kao i Alsinov" koji se zalaže za "odcjepljenje Baškortostana od Rusije".

No, čini se da je u pozadini svega tek borba protiv otvaranja novog postrojenja za proizvodnju sode te protiv ilegalnog iskopavanja zlata na Uralu, što je dovelo do uništavanja poljoprivrednog zemljišta i zagađenja vode na lokalnoj svetoj planini Kuštau, na Uralu, što prema Alsinovljevu mišljenju vodi ka ekološkoj katastrofi, a povrijedilo bi i osjećaje i tradiciju Baškira. Kako piše neovisni portal Ideal Realie, koji je rusko Ministarstvo pravosuđa proglasilo "stranim agentom", radi se samo o "osveti Habirova za Kuštau", odnosno što ideja gradnje nije prošla.

Proces protiv Alsinova pokrenut je zbog njegovih izjava na prosvjednom skupu u travnju 2023. godine. Tijekom svog govora na baškirskom jeziku navodno je, kako piše BBC, koristio pogrdne izraze za pripadnike drugih nacija i boje kože, što je potaknulo Habirova da se pokrene istraga. No, neovisni ruski portali smatraju da je, osim te borbe protiv uništavanja okoliša, Alsinov smetao i zato što je u tom svom govoru, kako prenosi BBC, rekao "da dok se Baškiri bore u Ukrajini, u Baškortostanu im otimaju zemlja".

image
Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Alsinov je do 2020. godine bio dopredsjednik organizacije Baškort koja je poslije zabranjena.

"Organizirao je razne događaje za zaštitu nacionalnog jezika, baškirskog jezika. Aktivno se protivio otvaranju kamenoloma. Štitio je interese lokalnog stanovništva. Da budem iskren, vjerojatno je sudjelovao u gotovo svim ekološkim prosvjedima koji su se održavali na području republike Baškortostan", istaknuo je njegov odvjetnik Ilnur Sujundjukov za BBC.

Ovo nije prvi takav slučaj neposluha u Baškortostanu. Neovisni portal Meduza napominje da je u prosincu 2023. sud u glavnom gradu republike, Ufi, osudio na pet godina zatvora aktivisticu Ramilu Saitovu zato što je snimila videoporuku mobiliziranim osobama s pozivom da ne sudjeluju u ratu protiv Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:50