OPASNOST S VISINA

Velika ozonska rupa širi se prema Sredozemlju: Ne pomaže ni faktor 70!

Iako je koncentracija ozona u vrijeme proljeća oko 30 posto veća od uobičajene, ove je godine ona pala za čak 40 posto u odnosu na 2010
 Feđa Klarić / CROPIX

Stanovnici Njemačke mogli bi se naći pod opasnim utjecajem UV zračenje jer se ozonska rupa, formirana iz Arktika, počela širiti prema centralnoj Europi, javljaju njemački mediji.

Rupa promjera 25 kilometara već je otkrila neke dijelove Danske, no prema stručnjacima s Alfred Wegener Instituta (AWI) u Bremerhavenu u sljedećih nekoliko tjedana proširit će se dalje prema jugu protežući se gotovo do Sredozemnog mora.

Iako je koncentracija ozona u vrijeme proljeća oko 30 posto veća od uobičajene, ove je godine ona pala za čak 40 posto u odnosu na 2010.

Oštećeni ozonski sloj propušta da više zraka štetnog ultraljubičastog zračenja (UV) dođe do površine Zemlje prilikom čega se povećava rizik od sunčanih opeklina i nastaje dugotrajna oštećenja na koži koja mogu izazvati rak.

S očekivanim pojačanjem intenziteta sunčeva zračenja dolaskom ljeta, osobe osjetljive na Sunce mogle bi 'izgorjeti' u svega nekoliko minuta. Stručnjaci naglašavaju kako tada ni faktor 70 ne pomaže.

- Problem je što ljudi ne razmišljaju da mogu dobiti sunčeve opekline tako rano u godini - objašnjava Markus Rex s AWI-a.

Uništenje ozonskog sloja ove je godine došlo do rekordne razine, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u Ženevi. Iznenadno širenje rupe iznenadilo je stručnjake jer su prijašnji testovi pokazali kako bi se rupa trebala smanjiti za 40-ak posto između kraja zime i ožujka zbog vrlo niskih temperatura u stratosferi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:33