‘GDJE SU GRANATE?!‘

Velika korupcijska afera trese Ukrajinu, krenula uhićenja: U nabavi oružja ukradeni deseci milijuna dolara

Ukrajinski glavni tužitelj kaže da su ukradena sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u proračun za obranu

Ukrajinski vojnik pokraj granati za haubicu M109 Paladin

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je objavila da je otkrila korupciju prilikom kupnje oružja od strane vojske u vrijednosti od oko 40 milijuna dolara, piše BBC.

SBU je rekao da unatoč ugovoru za granate koji je potpisan šest mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ‘niti jedna topnička granata‘ nije dostavljena.

Jedan od osumnjičenih uhićen je dok je pokušavao napustiti Ukrajinu i trenutno je u pritvoru, priopćila je SBU.

Ukrajinski glavni tužitelj kaže da su ukradena sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u proračun za obranu.

Korupcije problemi već godinama prate Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 2019. kad je došao na vlast rekao da je borba protiv korupcije jedan od njegovih glavnih prioriteta.

Najnovije optužbe dolaze u trenutku kada republikanci u Sjedinjenim Državama pokušavaju osujetiti nastojanja predsjednika Joea Bidena da pošalje više vojne pomoći Ukrajini.

U kolovozu je predsjednik Zelenski otpustio sve dužnosnike zadužene za vojno regrutiranje kako bi stao na kraj sustavu u kojem su neki ljudi mogli izbjeći regrutaciju.

Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022. godinu, Ukrajina je bila rangirana na 116. mjesto od 180 zemalja.

No borba protiv korupcije počinje donositi rezultate. Naime, Ukrajina je jedna je od samo 10 zemalja koje se stalno penju na ljestvici Transparency Internationala, te se u 10 godina popela za čak 28 mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:49