PROMJENE

Velika ekonomska reforma na komunističkoj Kubi: Privatno poduzetništvo dopušta se u većini sektora

Trenutno u privatnom sektoru radi više od 600 tisuća Kubanaca, odnosno 13 posto radne snage te otočne države
 Yamil Lage/AFP

Kuba je u subotu objavila da se privatno poduzetništvo dopušta u većini sektora, što je značajna reforma za tu komunističku zemlju čijim gospodarstvom dominira javni sektor.

Mjera koju je u kolovozu najavila ministrica rada Marta Elena Feito odobrena je u petak tijekom sjednice Vijeća ministara, objavile su novine Granma, službeno glasilo vladajuće Komunističke stranke.

Privatno poduzetništvo na Kubi dopušteno je od 2010., ali ograničeno na samo nekoliko sektora koje je odredila država. Veliki rast poduzetništva bilježi se od 2014., nakon povijesnog poboljšanja odnosa između Kube i SAD-a pod vladavinom Baracka Obame, prenosi agencija France Presse.

„Prijašnji popis od 127 dopuštenih aktivnosti je eliminiran“, rekla je ministrica.

Odsad nadalje na popisu će umjesto dopuštenih aktivnosti biti samo sektori rezervirani za državu.

„Od ukupno 2 tisuće aktivnosti samo njih 124 bit će djelomično ili potpuno ograničeno“, kazala je Feito. Nije otkrila o kojim sektorima je riječ, no pretpostavlja se da se radi o industrijama važnim za državu poput medija, zdravstva i obrane.

image
Kubanski ministar gospodarstva Alejandro Gil
Yamil Lage/Afp/Profimedia

„Cilj ove reforme je da se privatno poduzetništvo nastavi razvijati“, naglasila je ministrica.

Trenutno u privatnom sektoru radi više od 600 tisuća Kubanaca, odnosno 13 posto radne snage te otočne države koja broji 11,2 milijuna stanovnika.

Većina je zaposlena u ugostiteljstvu, prometu i turizmu, sektorima najsnažnije pogođenima sankcijama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i pandemijom koronavirusa.

Ministar gospodarstva Alejandro Gil na Twitteru je napisao kako je nova reforma „važan korak prema povećanju zaposlenosti“.

To su „dobre vijesti“ i „korak u pravom smjeru“, čak i ako je „nažalost predugo čekano da se odobri“, napisao je Ricardo Torres, ekonomist s havanskog sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:48