VRIJEDAN MILIJARDU FUNTI

Velika Britanija sklopila trgovinski sporazum s Indijom: Otvorit ćemo u Londonu 6500 novih radnih mjesta

Velika Britanija sporazumima sa zemljama širom svijeta pokušava nadoknaditi one izgubljene izlaskom iz EU-a
Indijski premijer Narendra Modi
 Sonali Pal Chaudhury/AFP

Velika Britanija sklopila je s Indijom milijardu funti (1,39 milijardi dolara) vrijedan trgovinski sporazum koji bi prema tvrdnjama vlade u Londonu trebao stvoriti više od 6.500 novih radnih mjesta.

Iz Indije će u Britaniju biti usmjereno oko 533 milijuna funti investicija, uključujući 240 milijuna funti koje će Indijski institut za serume (SII) uložiti u cjepiva.

Dvije zemlje dogovorile su u ponedjeljak i izvozne poslove u vrijednosti oko 446 milijuna funti u sklopu nastojanja Velike Britanije da sporazumima sa zemljama širom svijeta nadoknadi one izgubljene izlaskom iz EU-a.

Britanska vlada dodala je da će već dogovoreno partnerstvo udvostručiti vrijednost britansko-indijske trgovine do 2030. godine.

Poboljšano trgovinsko partnerstvo predviđa smanjenje necarinskih prepreka na izvoz voća, što otvara vrata britanskom izvozu jabuka, krušaka i dunja u Indiju, i uklanjanje zapreka izvozu medicinskih uređaja.

„Kao i svi drugi aspekti odnosa Velike Britanije i Indije, i ekonomske veze između naših zemalja ojačat će naše ljude i poboljšati njihovu sigurnost", poručio je britanski premijer.

"Svako od više od 6.500 radnih mjesta koje smo danas najavili pomoći će obiteljima i zajednicama da se oporave od koronavirusa i ojačat će britansko i indijsko gospodarstvo“, rekao je Johnson.

Britanski premijer virtualno će se danas sastati s indijskim kolegom Narendrom Modijem kako bi razgovarali o budućoj suradnji na području trgovine, zdravstva, klime i obrane, dodaje agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:39