NOVA 'NAOBLAKA'

Velika Britanija ponovo zatvorila dio neba zbog vulkanskog pepela

Islandski je ured za meteorologiju objavio da se zbog promjene smjera vjetra vulkanski pepeo umjesto prema sjeveru kreće prema jugu i jugozapadu to jest prema Europi

LONDON - Unatoč najnovijim satelitskim snimkama otkrivaju da je zračni prostor Velike Britanije bio zatvoren pod lažnim izgovorom, odnosno kako piše Daily Mail da nije bilo oblaka vulkanske prašine, nebo nad Škotskom i Sjernom Irskom ponovo je ograničeno za zračni promet iz istog razloga.

Uprava za civilni zračni promet (CAA) objavila je u utorak kako će dijelovi zračnog prostora nad Britanijom ponovo biti zatvoreni zbog vulkanskog pepela koji se sada kreće južno od Islanda. Isto je učinila i Irska.

- Koncentracija pepela nadmašila je maksimalnu dozvoljenu razinu te smo nakon dobivanja meteoroloških izvješća odlučili zatvoriti dio zračnog prostora - stoji u objavi CAA.

Za promet su zatvorene zračne luke u Belfastu i Derryju .

Zanimljivo je međutim kako je irska uprava za zrakoplovstvo za utorak zabranila sve letove iz i u Irsku, no zrakoplovi koji samo prelijeću Irsku iz smjera Britanije i Europe ne moraju poštovati to ograničenje.

Nova se panika podigla nakon što je islandski ured za meteorologiju objavio da se zbog promjene smjera vjetra vulkanski pepeo nastao u erupciji Eyjafjallajökulla umjesto prema sjeveru kreće prema jugu i jugozapadu to jest prema Europi.

Podsjetimo, šteta zbog zastoja zračnog prometa koju su pretrpjele aviokompanije procjenjuje se na desetke milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:05