KRIZA NA OTOKU

Velika Britanija ostaje bez premijerke? ‘Dani Liz Truss su odbrojani, stanje je katastrofalno ‘

Visoko pozicionirani konzervativni zastupnici u britanskom parlamentu već planiraju kako je smijeniti s dužnosti

Odmah nakon izlaganja Liz Truss cijena državnog zaduživanja je porasla, a funta pala

 Daniel Leal/Afp

Liz Truss se očajnički se bori da zadrži svoju mjesto premijerke Velike Britanije, ali njen skori odlazak sve je izgledniji, piše Guardian.

U ponižavajućem razvoju situacije, premijerka je odustala od svog mini budžeta, tj. od planova da ukine povećanje poreza na dobit za 18 milijardi funti i zamijenila je arhitekta te fiskalne politike Kwasija Kwartenga s Jeremyjem Huntom. No nije uspjela smiriti financijska tržišta, kao ni bijesne konzervativne zastupnike.

Truss je izjavila da bi njen ostanak na mjestu premijerke pomogao "uvjeriti tržišta u britansku financijsku disciplinu", ali ubrzo nakon njene konferencije za novinare cijena državnog zaduživanja je porasla, a funta dodatno pala.

Visoko pozicionirani konzervativni zastupnici u britanskom parlamentu već planiraju kako je smijeniti s dužnosti, a dio njih razmišlja o tome da ju u narednim danima javno pozove da podnese ostavku. Jedan bivši ministar rekao je da su mislili da su izgledi da izdrži do Božića "50/50".

- Kad bih mogao mahnuti čarobnim štapićem i riješiti je se sada, to bih odmah učinio ali problem je u sustavu - kazao je za Guardian neimenovani zastupnik.

Tradicionalno oštri britanski mediji jednako se snažno zalažu za što skoriji odlazak Liz Truss.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:56