RAT PROTIV DŽIHADISTA

VELIKA BITKA ZA KOBANE Kurdi slave, borci Islamske države gube nadzor nad gradom!

Džihadisti se povlače iz Kobanea, strateški iznimno važnog sirijskog grada na turskoj granici
TOPSHOTSArmed men, believed to Islamic State (IS) militants, walk along a street in the Syrian town of Ain al-Arab, known as Kobane by the Kurds, as seen from the Turkish-Syrian border, in the southeastern town of Suruc, Sanliurfa province, on October 8, 2014. Jihadists from the Islamic State group withdrew from some parts of the embattled Syrian town of Kobane overnight after air strikes by a US-led coalition, a monitor said. IS began its advance on Kobane, Syria's third biggest Kurdish town, on September 16, quickly sweeping through the surrounding countryside and prompting an estimated 186,000 people to flee the region across the border into Turkey. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS/AFP

Borci Islamske države povlače se iz Kobanea, strateški iznimno važnog sirijskog grada na turskoj granici, objavili su danas kurdski dužnosnici.

Idriss Nassan za BBC je kazao da su džihadisti izgubili kontrolu nad oko 20 posto grada u posljednjih nekoliko dana.

- Prije nekoliko dana Islamska država kontrolirala je oko 40 posto Kobanea, ali sad je manje od 20 posto grada pod kontrolom njihovih boraca - kazao je Nassan.

- Danas su kurdske YPG snage započele operacije čišćenja na istočnim i jugoistočnim dijelovima Kobanea - istaknuo je.

Američka vojska vjeruje da je ubila nekoliko stotina džihadista Islamske države u zračnim napadima u i oko Kobanija, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Povećani broj napada koalicije pod vodstvom SAD-a na taj grad posljednjih dana posljedica je pojačanog djelovanja militanata u regiji, ali unatoč napadima, grad bi i dalje mogao pasti u ruke IS-a, kazao je John Kirby na susretu s novinarima u Washingtonu.

Koalicija je počela u kolovozu bombardirati ciljeve IS-a u Iraku, a na Siriju je napade proširilia u rujnu, u pokušaju da pobijedi militante Islamske države koji drže trećinu sirijskog i iračkog teritorija.

Koordinator međunarodne koalicije, američki umirovljeni general John Allen, kazao je u Washingtonu po povratku iz Iraka, Jordana i Turske da je koalicija složna da je "vojni aspekt važan ali nije dovoljan" kako bi se porazio IS.

Kako je rekao novinarima u State Departmentu, borbe zasad ne daju "ni pobjednika ni pobijeđenog".

Kako BBC-jev reporter Kasra Naji koji se nalazi nedaleko Kobanea kaže, među kurdskim paravojnim snagama vlada veliki optimizam i uvjerenost da mogu džihadiste istjerati iz grada za nekoliko dana. Također, Naji tvrdi da koalicijske zračne snage ciljaju jednu lokaciju u gradu, što sugerira da bi to mogla biti posljednja gradska četvrt u rukama Islamske države.

Bitka za Kobane smatra se velikim testom za koaliciju, odnosno mogu li njihove snage samo udarima iz zraka natjerati Islamsku državu na povlačenje natrag u Siriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 00:56