ŠTO SU NAPRAVILI?

Velika analiza BBC-ja o uspjehu ukrajinske vojske: ‘Ratuju puno pametnije od Rusa, imaju vrlo učinkovitu taktiku‘

Ukrajinske snage su brojčano nadjačane, ali su puno bolje iskoristile teren i svoje oružje od Rusa
 Sergey Bobok/AFP

Prošlo je mjesec dana od početka ruske invazije, a Ukrajina uspješno prkosi svim izgledima, ocjenjuje BBC u velikoj analizi ratovanja u Ukrajini.

Brojčano nadjačane po svim parametrima - u tenkovima, ljudstvu i zračnim snagama - ukrajinske snage, uz pomoć građana dobrovoljaca, na mnogim lokacijama uspješno su zaustavile rusku vojsku.

Izgubili su dio teritorija, osobito na jugu oko Krima, koji je Rusija već okupirala i aneksirala 2014. godine. No prvobitni cilj Moskve da brzo zauzme prijestolnicu Kijev i druge velike gradove, prisiljavajući vladu na ostavku, očito je propao.

Tijek rata, međutim, još uvijek može krenuti loše za Ukrajinu. Snagama Ukrajine opasno je ponestalo vitalnih protutenkovskih i protuzračnih projektila koje su isporučili sa zapada potrebnih da zaustave napredovanje Rusa.

Najiskusnijim ukrajinskim vojnicima na istoku zemlje prijeti opasnost da se nađu u obruču ruske vojske, budu odsječeni od ostatka Ukrajine i na kraju uništeni.

S obzirom na to da je četvrtina populacije Ukrajine pobjegla iz svojih domova, oni koji su ostali mogli bi dočekati da vide kako se njihovi gradovi pretvaraju u distopijsku pustoš zbog nemilosrdnog ruskog bombardiranja.

Unatoč tim činjenicama, ukrajinske snage nadmašile su Ruse u ovom ratu na nekoliko razina.

image

Ruski vojnici na položajima blizu Kijeva

AFP

Ovih dana glasnogovornik Pentagona John Kirby pohvalio je ukrajinske vojnike da svoju zemlju brane 'vrlo pametno, vrlo spretno i vrlo kreativno'. Dopisnik BBC-a pokušao je objasniti koja je tajna uspjeha Ukrajine.

1. Velika motivacija

Postoji velika razlika u moralu vojnika jedne i druge strane. Ukrajinci se bore za opstanak svoje zemlje kao suverene nacije. Zgrozio ih je govor predsjednika Vladimira Putina uoči rata u kojemu je rekao da je Ukrajina zapravo samo umjetna ruska tvorevina.

Ukrajinci su se ujedinili na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrima. Građani bez prethodnog vojnog iskustva spremno su prihvatili oružje kako bi obranili svoje gradove unatoč nadmoćnoj ruskoj vojsci.

- Ovako se ljudi bore za vlastitu egzistenciju. Ovako se brani domovina. Njihova hrabrost je istovremeno i šokantna i fascinantna, rekao je brigadir Tom Foulkes, koji je 35 godina proveo kao časnik britanske vojske u Njemačkoj tijekom Hladnog rata.

U praksi to znači da se ukrajinski vojnici slobodni bore na prvoj crti bojišnice, znajući da njihovi gradovi imaju višeslojni model zaštite informacijsko-komunikacijskog sustava.

Za razliku od njih ruski vojnici, koji se bore u Ukrajini, su ročnici koji su tek izašli iz škole, zbunjeni jer su se našli u ratnoj zoni, a mislili su da će sudjelovati u vojnoj vježbi. Većina je imala slabu ili nikakvu pripremu za žestoke borbe.

image

Ukrajinska vojska

AFP

2. Zapovjedništvo i kontrola

Nisu se ostvarila prvotna očekivanja o razornom ruskom kibernetičkom napadu, kojim bi uništili ukrajinsku informacijsku infrastrukturu. Umjesto toga, Ukrajina je nekako uspjela održati učinkovitu koordinaciju na nekoliko bojišta, čak i tamo gdje je izgubila tlo pod nogama, ocijenio je dopisnik BBC-a,

Ukrajinska vlada ostala je u Kijevu i vrlo je aktivna i vidljiva, a čak se i zamjenica premijera pojavljuje odjevena u vojničku kaki majicu dok se obraća naciji.

Za razliku od njih, čini se da ruska vojska nema nikakvu vrstu ujedinjenog čelništva, s vrlo malo koordinacije između odvojenih bojišta. Ta činjenica vjerojatno je imala negativan učinak na ruski vojni moral.

image

Ukrajinska vojska u Kijevu

Daniel Leal/AFP

Pretpostavlja se da su izvješća o pogibiji čak pet ruskih generala djelomično rezultat činjenice da su se oni morali približiti borbenim redovima kako bi izvukli svoje trupe s položaja gdje su zapeli.

Ruska vojna doktrina ne dopušta gotovo nikakvu inicijativu činovima vodnika i narednika, pri čemu niži činovi uvijek moraju čekati naredbe odozgo.

Profesor Michael Clarke, vojni stručnjak King's Collegea u Londonu, kaže da je među ruskim vodnicima i narednicima prisutna korupcija i neučinkovitost te da su vrlo nepopularni među onima kojima zapovijedaju.

3. Odlična taktika

Ukrajinske snage su brojčano nadjačane, a ipak su puno bolje iskoristile teren i svoje oružje od ruske vojske. Dok su Rusi imali tendenciju koncentrirati svoje snage u sporim kolonama teških oklopnjaka, pri čemu su vozila često nagurana jedna do drugih, Ukrajinci su uspješno vodili usklađene napade: prišuljali bi se, ispalili protutenkovsku raketu, a zatim nestali prije nego što Rusi mogu uzvratiti vatru.

Prije invazije, instruktori NATO-a iz SAD-a Velike Britanije i Kanade proveli su dugotrajna razdoblja u Ukrajini, uvježbavajući njihove vojnike za obrambeno ratovanje i podučavajući ih kako da najbolje iskoriste najsuvremenije raketne sustave kao što su Javelin ili protutenkovsko oružje nove generacije NLAW i najnoviju verziju protuzračnog sustava Stinger.

- Ukrajinci su bili puno pametniji od Rusa jer su se borili na način koji podsjeća na kombinirane oružane operacije, a Rusi to ne čine, rekao je profesor Clarke.

Zapravo je htio reći kako su iskoristili sve vojne alate koji su im na raspolaganju, kao što su dronovi, topništvo, pješaštvo, tenkovi i elektroničko ratovanje.

Kada se to sve iskombinira, zbroj svih različitih aspekata ratovanja može stvoriti eksponencijalni učinak veći nego da se sve zbroji pojedinačno.

Drugi vojni strateg, Justin Crump, koji vodi obavještajnu konzultantsku tvrtku Sibylline, kaže da su Ukrajinci posebno vješti u pronalaženju ranjivih točaka u ruskim formacijama te znaju ih gađati tamo gdje su najranjiviji.

- Ukrajina je iskoristila vrlo učinkovitu taktiku, istaknuo je on, te objasnio da se to odnosi na gađanje konvoja za opskrbu te korištenje oružanih sustava koje je isporučio NATO.

Iako je teško dobiti precizne brojke o broju žrtava, čak i konzervativnije procjene Pentagona govore o pogibiji više od 7000 ruskih vojnika. To je gotovo polovica vojnika koje je Sovjetski savez izgubio u 10 godina ratovanja u Afganistanu, a rat u Ukrajini traje tek mjesec dana.

Brigadir Tom Foulkes također ima objašnjenje zašto toliko ruskih generala gine na prvoj crti bojišnice.

- Ovo mi zvuči kao namjerna i vrlo uspješna snajperska kampanja koja bi mogla dovesti do degradacije ruske zapovjedne strukture.

4. Informacijski rat

Ukrajina dobiva pobjedu i u ratu informacijama u većem dijelu svijeta, osim u Rusiji gdje Kremlj još uvijek kontrolira većinu medija.

- Ukrajina je mobilizirala informacijsku sferu i ostvarila ogromnu prednost na domaćem i međunarodnom terenu. Ovo je došlo od samog vrha, uz pomoć zavidnog medijskog umijeća predsjednika Volodimira Zelenskog, tvrdi strateg Justin Crump.

Isti stav ponovila je dr. Ruth Deyermond, predavačica o postsovjetskoj sigurnosti na Kraljevskog koledža u Londonu.

- Jasno je da je ukrajinska vlada bila vrlo uspješna u kontroliranju priče o ratu. Ono što je rat donio za međunarodni ugled Ukrajine je apsolutno izvanredno, rekla je.

Ali sada, nakon mjesec dana očajničke borbe na život i smrt na istočnim granicama Europe, to možda još uvijek nije dovoljno da se spasi Ukrajina.

Brojčana nadmoć ruske vojske, uz sve svoje nedostatke, ne ide na ruku Ukrajini. Ako bi se dogodilo da presuši opskrba naoružanjem sa Zapada, pitanje je koliko će još izdržati ukrajinska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:38