TREĆI ENTITET

Veleposlanstvo SAD-a u BiH o izjavama Milanovića: ‘Prijetnje daljnjom podjelom su antidejtonske‘

Ponovili da su Sjedinjene Države posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, državi s dva entiteta

Zoran Milanović na summitu NATO-a održanom 2021. godine

 Kenzo Tribouillard

Nakon što je jučer predsjednik Zoran Milanović izjavio da će, prema odlukama Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvati u Bosni i Hercegovini ići putem stvaranja posebnog entiteta i da je to plan B, iz Ureda za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini za Dnevni Avaz su ponovili da su Sjedinjene Države posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.

- Prijetnje daljnjom podjelom BiH ili reorganizacijom zemlje na etničkim principima, kao i prijetnje opstrukcijom izbora su antidejtonske, destabilizirajuće, te u suprotnosti s euroatlantskim putem BiH.

Neuspjeh da se postigne blagovremeni dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi prije izbora u listopadu je velika propuštena prilika za poboljšanje demokratske prakse i funkcionalnosti.

Lideri ne trebaju koristiti ovaj neuspjeh kao izgovor da uskrate građanima BiH demokratsko i ustavno pravo na sudjelovanje u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima - istaknuli iz veleposlanstva SAD-a za Dnevni Avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:30