DOŠAO S DVOJICOM SVJEDOKA

VELEPOSLANSTVO BIH U SLOVENIJI POTVRDILO SARAJEVSKOM LISTU: Jedan državljanin BiH dao je službenu izjavu da ga je pokušala vrbovati hrvatska SOA

Dragan Mektić
 Dado Ruvić / REUTERS

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Sloveniji potvrdilo je danas redakciji sarajevskog dnevnog lista Dnevni Avaz da je jedan državljanin BiH s adresom u Sloveniji dao službenu izjavu u kojoj tvrdi kako ga je vrbovala hrvatska tajna služba.

Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Veljko Obradović potvrdio je da je osoba rekla kako je vrbovana od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Kako piše Avaz, ta je osoba došla u pratnji dvojice svjedoka koji su potvrdili njegove navode.

- On je od nas tražio da ga zaštitimo, iako Veleposlanstvo ne može u ovom trenutku ništa učiniti, nego proslijediti njegovu izjavu Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Zbog povjerljivosti informacija, ne možemo ništa više reći o ovom slučaju - rekao je Obrenović bosanskohercegovačkom listu.

Prema njihovom pisanju, ista je osoba još jučer kontaktirala Veleposlanstvo BiH u Sloveniji s ovim tvrdnjama, nakon čega je pozvana da da službenu izjavu.

Obrenović za Avaz tvrdi da je još prije mjesec dana primljen još jedan takav poziv osobe koje je iznijela iste tvrdnje, no ta se osoba nikada nije pojavila na službenom razgovoru na koji su je pozvali.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je također potvrdio postojanje izjave, no nije htio ulaziti u detalje.

- Nećemo davati nikakve informacije o sadržini tih izjava nego ćemo kada sve to stigne u sjedište ministarstva kompletan materijal proslijediti ovlaštenim službama. To je jedina stvar koju mi u ovom trenutku možemo uraditi - kazao je Crnadak, a prenosi Hina.

Navodi se i kako je do "vrbovanja" došlo kada je državljanin BiH bio na granici Hrvatske i Slovenije, te je tom prilikom navodno više sati zadržan.

Riječ je o nastavku afere "Selefije" koja već neko vrijeme potresa odnose Hrvatske i BiH. Slučaj je izbio kada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio hrvatsku obavještajnu zajednicu da je vrbovala građane BiH za sudjelovanje u islamskim ekstremističkim organizacijama.

- Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija pokušala je vrbovati bosanskohercegovačke državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja. Pokušali su kombinirati jednu operativno-obavještajnu aktivnost u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje - rekao je tada Mektić, ali za svoje tvrdnje nije ponudio nijedan dokaz.

Kao razlog zašto bi SOA poticala terorizam u BiH, Mektić je rekao da je cilj operacije bio potvrditi izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao "leglu terorizma".

Nakon toga Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet u ovom slučaju te istražuju sve moguće aktere događaja.

S hrvatske strane među prvima su reagirali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Božinović je ustvrdio kako će SOA od kolega u BiH zatražiti objašnjenje i potkrjepljivanje Mektićevih tvrdnji dokazima. Šef hrvatskih špijuna bio je pak, kako je rekao, šokiran tim tvrdnjama.

- Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno, ono što se događa u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da ćemo to što prije razjasniti. Nije mi posve jasno što se dogodilo. Dosad smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om - rekao je Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:19