‘PROPAGANDA KREMLJA‘

Veleposlanik Ukrajine u RH: ‘Neki hrvatski dužnosnici još uvijek ne znaju tko je odgovoran za smrti u Ukrajini‘

‘Krijepi to da Ukrajinu snažno podupiru Hrvatska vlada i Sabor, Hrvati i Hrvatice koji su obiteljski prihvatili više od 15.000 Ukrajinaca‘, kaže ukrajinski veleposlanik u RH

Mariupolj tijekom rata u Ukrajini; Vasilj Kirilič; Vukovar tijekom Domovinskog rata

 Photo By Š Françoise De Mulder/Roger-vi/Roger-viollet Via Afp; Stringer/Anadolu Agency/Anadolu Agency Via Afp; Privatni Album

62. dan brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. Od ruku ruskih terorista poginule su tisuće miroljubivih Ukrajinaca - žena, staraca, djece. Stotine ljudi poklano je u svojim dvorištima i podrumima. Ulice ukrajinskih gradova Buča, Irpinj, Kramatorsk i Mariupolj prekrivene su leševima ubijenih mirnih Ukrajinaca.

Svijet je zapanjen brutalnošću ruskih regruta, ali nije uplašen. Svijet je jedinstven u ocjeni ruskih zločina protiv Ukrajine i u otporu neslućenom zlu.

Čelnici i predsjednici inozemnih država, novinari, javne osobe posjećuju Ukrajinu i obilaze mjesta ruskih masakra kako bi svjedočili o morbidnim zločinima Rusije u Ukrajini.

Hrvatska je također uz Ukrajinu. Bez obzira čak i na to što rat u Ukrajini izaziva strašne uspomene kod naših Hrvatskih prijatelja. Jer stravične slike zločina ruske vojske u Ukrajini vraćaju u sjećanje Hrvata uznemirujuće uspomene na njihovu vlastitu prošlost - otpor vanjskoj agresiji i zaštitu Domovine. Često ta sjećanja na lica Hrvata izmame suze patnje iz prošlosti i empatiju prema Ukrajincima zbog ruskih zlodjela.

Međutim, pojedine osobe iz visokog državnog vrha Republike Hrvatske još uvijek ne znaju "tko je odgovoran za ovoliko smrti u Ukrajini".

image

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič

Goran Mehkek/Cropix

Čini se da su takvi visoki dužnosnici dobro usvojili propagandne farse Kremlja o Ukrajini i lagano ih artikuliraju svakom javnom prilikom: “Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja."

Kremlj koji je odgovoran za zločine nad Ukrajincima stat će pred međunarodnim kaznenim sudom. A oni koji su se usudili svojim izjavama hrabriti agresora možda će jednog dana promisliti o pogrešnosti svojih postupaka. Hoće li…?!

Krijepi to da Ukrajinu snažno podupiru Hrvatska vlada i Sabor, Hrvati i Hrvatice koji su obiteljski prihvatili više od 15.000 Ukrajinaca, onih koji su zbog barbarstva agresora bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Svi zajedno oni svjedoče snažnu solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima, jer je čizma agresora pregazila također i njihove obitelji prije 30 godina.

Ovo je Hrvatska koja daje sve od sebe za Ukrajinu i Ukrajince.

Kao što i Ukrajina je davala sve od sebe te daleke 1991., kada je u pitanju bila neovisnost Republike Hrvatske…

Hrvatska je pobijedila. Danas je na redu Ukrajina.

U sjećanju su riječi velikog Hrvata Ivana Meštrovića: "Naša djela na zemlji nisu drugo do otisci krila naše duše."


Veleposlanik Ukrajine dr.sc. Vasilj Kirilič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43