OTETI PILOT

Već su smatrali da je mrtav, a onda je osvanuo jeziv video iz džungli Papue Nove Gvineje: ‘Ljubavi, to sam ja...‘

Mršav i blijed, s raščupanom bradom, uz nervozan osmijeh svojim najmilijima govori ‘To sam ja‘, a potom im šalje i nekoliko riječi ohrabrenja

Philip Mehrtens

 Screenshot X

Novozelandski pilot Philip Mark Mehrtens, kojeg su 7. veljače 2023. zarobili pobunjenici u šumama zapadne Papue, poslao je svojoj supruzi Mariji i sinu Jacobu srceparajuću poruku, piše Daily Mail.

Mršav i blijed, s raščupanom bradom, uz nervozan osmijeh svojim najmilijima govori ‘To sam ja‘, a potom im šalje i nekoliko riječi ohrabrenja.

- Dobro sam, dobro se ponašaju prema meni. Pokušavam ostati pozitivan i nadam se da ste ti i Jacob zdravi, da ste dobro te da dobivate podršku, rekao im je.

- Volim vas oboje i puno mi nedostajete i nadam se da ću uskoro moći razgovarati s vama, dodao je.

Mehrtens je radio za indonezijsku zrakoplovnu tvrtku, a otet je kada je sletio svojim jednomotornim avionom Susi Air na udaljenu pistu u planinskoj pokrajini Nduga, koja se nalazi u indonezijskoj zapadnoj polovici Nove Gvineje.

U najnovijem videu kaže da je snimljen 22. prosinca 2023., a pobunjenici Oslobodilačke vojske Zapadne Papue su čekali tjednima prije nego što su ga danas podijelili.

Pilot je nastavio objašnjavati da se sastao sa ‘zapovjednikom‘, vjerojatno misleći na Egianusa Kogoyu, zapovjednika u pobunjeničkoj vojsci koja se bori protiv indonezijske aneksije teritorija.

Mehrtens je rekao da će također razgovarati sa zapovjednikom o telefonskom pozivu njegovoj obitelji. Nije bilo jasno je li ovaj telefonski poziv ikada obavljen.

U drugom videu, objavljenom prošlog tjedna, čini se da se Mehrtens obraća novozelandskoj vladi i traži neke zalihe kako bi si olakšao vrijeme u zatočeništvu.

- Možete li mi, molim vas, pomoći nabaviti jedan ili dva inhalatora ventolin samo da ih imam na raspolaganju u slučaju da dobijem astmu i, ako je moguće, mogu li, molim vas, nabaviti čitač e-knjiga poput Kindlea sa što više knjiga na engleskom, to bi mi puno značilo, rekao je.

Indonezijske snage pokušale su osloboditi Mehrtensa u travnju prošle godine, a u tom je pokušaju poginulo šest njihovih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:07