IZ BERLINA S LJUBAVLJU

Već otpisano oružje iz 70-ih uništava Putinove planove, ali sada se pojavio problem u - Švicarskoj

Prema riječima Zelenskog, obranio je glavni grad na Silvestrovo. Njemačka vlada poslala ih je 30, a u najavi je slanje još sedam

Gepard u akciji

 A3576 Maurizio Gambarini/Dpa/Profimedia/A3576 Maurizio Gambarini/dpa/profimedia

Iako je njihovo slanje u prvi mah izazvalo kritike, njemački Gepard dobrim su dijelom zaslužni za čuvanje Ukrajine od iranskih dronova, doznao je portal Politico. Naime, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je nakon žestokog ruskog novogodišnjeg napada da su ukrajinske snage oborile čak 80 dronova iznad Kijeva. Od ukrajinskih dužnosnika Politico je doznao da su u protunapadu koristili upravo Geparde koje im je nakon duge rasprave poslao njemački Bundestag.

Mnogi su napadali odluku o slanju Geparda u Ukrajinu jer je "tenk umirovljen deset godina ranije". "Pitanje je koliko će njemački tenkovi iz 70-ih biti upotrebljivi na ratištu. Gepard, oklopno vozilo s dva protuzračna topa kalibra 35 milimetara, koje se može nadograditi raketama Stinger, postupno je izbačeno iz njemačke vojske prije više od deset godina", pisao je u travnju prošle godine Politico. No, "oružje iz 70-ih" igralo je ključnu ulogu u uništavanju ruskih dronova i raketa, prema Zelenskom. Posrijedi je, piše Politico, protuzračni top koji stoji na vozilu i djeluje kao mobilni protuzračni sustav. Prema riječima Zelenskog, obranio je glavni grad na Silvestrovo. Njemačka vlada poslala ih je 30, a u najavi je slanje još sedam.

Uništeno 540 dronova

Juri Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, otkrio je da je od rujna ukrajinska protuzračna obrana uništila 540 iranskih dronova kamikaza.

- Gepard je učinkovit protiv dronova i raketa, ali nije dovoljan - rekao je Ihnat. Zbog opsega ruskih zračnih navala, Ukrajinci su prisiljeni koristiti široku lepezu skupe tehnologije, ne samo starije sovjetske opreme, nego i novijih radara i bacača raketa koje im je poslao Zapad. Američki izvori za Politico kažu da ne mogu potvrditi brojke koje spominju Ukrajinci, ali dodaju da nemaju razloga sumnjati u informacije koje stižu iz Kijeva.

Gepard se, piše Politico, pokazao kao vrlo učinkovit, ali problemi se već naziru na horizontu. Velik dio municije za Geparde proizveden je u Švicarskoj, a švicarska vlada odbila je dati dozvolu Njemačkoj za izvoz, objašnjavajući to svojim neutralnim statusom. Zbog toga je njemački proizvođač Rheinmetall odlučio otvoriti novu proizvodnu traku, ali proizvod će biti dostupan kasnije ove godine. Nedostatak domaće proizvodnje izaziva uzbunu na Zapadu od samog početka rata. Zbog toga SAD i europski saveznici užurbano rade na pronalasku stare municije koja bi se mogla iskoristiti u Ukrajini i kombiniranju kapaciteta kako bi održali visok tempo proizvodnje, piše Politico. Prema jednom izvoru portala, u Washingtonu traju sastanci na temu kako iz bunkera izvući municiju iz vremena hladnog rata i prilagoditi je za korištenje u Ukrajini. Jedan takav program već je počeo: rakete za odavno umirovljeni američki sustav zračne obrane Hawk trebao bi biti osvježen kako bi se mogao poslati na frontu. Rakete Hawk bit će uparene s nekoliko bacača koje je Ukrajini obećala Španjolska.

Ograničiti iransku proizvodnju

Hawk se još koristi ponegdje u Europi, no u Americi je izbačen iz službe još 90-ih, u korist sustava Patriot (čije je slanje također najavio Washington tijekom nedavnog posjeta Zelenskog američkoj prijestolnici). Umirovljenja iz 90-ih bila su dio šireg trenda unutar NATO-a tih godina kad je ratna proizvodnja usporavala, a Europa objeručke rezala potrošnju na obranu, umirena nakon kolapsa Sovjetskog Saveza.

Za Sjedinjene Države važan je cilj otežati dostavu iranskih dronova kojima se Rusija obilato služi kako bi rasturila infrastrukturu u Ukrajini i održala obećanje o vraćanju zemlje u kameno doba.

- Tražimo način kako udariti iransku proizvodnju putem sankcija, kontrola izvoza i privatnih kompanija čije dijelove koriste u proizvodnji - rekla je glasnogovornica Nacionalnog vijeća sigurnosti Adrienne Watson.

- Istražujemo raspoložive mogućnosti vezano za kontrolu izvoza kako bismo ograničili iranski pristup tehnologiji koja se koristi u dronovima - rekla je Watson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:03