ENERGETSKA KRIZA

Već ispijena Njemačka strepi od novog problema: ‘Ako se to dogodi, neka će se poduzeća zatvoriti‘

Zbog niskog vodostaja brodovi su već morali smanjiti, a veći i prepoloviti, količinu tereta koju prevoze što stvara probleme poduzećima

Vodostaj rijeke Rajne u Njemačkoj drastično je pao

 Roberto Pfeil/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tešku energetsku situaciju u Njemačkoj koja je na dotoku svega 20 posto plina koji je inače uvozila iz Rusije dodatno pogoršava suša koja je pogodila Europu. Vodostaj rijeke Rajne kojom se odvija značajan dio teretnog prometa toliko je pao da bi se, kako piše britanski The Guardian, za nekoliko dana ovaj glavni plovni put u Njemačkoj mogao zatvoriti za komercijalni promet.

Zbog niskog vodostaja brodovi su već morali smanjiti, a veći i prepoloviti, količinu tereta koju prevoze što stvara ozbiljne probleme poduzećima uz tok rijeke koja ovim putem otpremaju svoje proizvode na tržište i dobivaju sirovinu.

- Poduzeća smještena uz Rajnu ili ovisna o njoj za prijevoz ili primanje robe upozoravaju da su već prisiljena smanjiti svoje aktivnosti, a ako teretni brodovi više neće moći ploviti Rajnom to znači da su došli na rub zatvaranja nekih proizvodnih djelatnosti - piše list.

Zatvaranje prijevoza roba rijekom Rajnom dodatno bi se odrazilo na ionako tešku energetsku situaciju s obzirom na to da se neke elektrane na ugljen koje su već bile prestale s proizvodnjom, a sada su ponovo aktivirane, sada suočavaju s problemom dostave ugljena.

U Kölnu, najvećem gradu na Rajni, dijelovi rijeke su svedeni na slabi mlaz. U četvrtak je vodostaj iznosio 1,03 metra, a stručnjaci kažu da su male šanse za poboljšanje u nadolazećim tjednima i da bi zbog manjka oborina razina vode mogla pasti još više.

Čelnici njemačke industrije, piše The Guardian, zabrinuto promatraju popunjenost njemačkih skladišta plina koja je na razini tek nešto većoj od 70 posto, a sada i vodostaj rijeke Rajne. Zatvaranje drugog po veličini plovnog puta u Europi dodatno će se negativno odraziti na rast cijena i inflaciju.

Suša i u drugim dijelovima Europe stvara ozbiljne probleme. U Francuskoj su nuklearne elektrane morale smanjiti proizvodnju također zbog niskog vodostaja rijeka koji onemogućuje hlađenje reaktora nuklearnih postrojenja.

Ekolozi su također zabrinuti jer rastuće temperature dovode do visoke koncentracije zagađivača koji mogu biti štetni za floru, faunu i ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:06