ČIN SOLIDARNOSTI

Važna gesta velikog šampiona: Lewis Hamilton u Kataru nosio kacigu u duginim bojama

Nakon treninga, Hamilton je na svojim društvenim mrežama objavio sliku kacige u duginim bojama, s natpisom ‘stojimo zajedno‘

Lewis Hamilton na treningu u Kataru s kacigom duginih boja 

 Andrej Isakovic/AFP

Lewis Hamilton (36) pokazao je "nevjerojatan čin solidarnosti" nakon što je na treningu na inauguracijskoj Velikoj nagradi Katara viđen kako nosi kacigu u duginim bojama, piše Guardian.

Na kacigi sedmerostrukog svjetskog prvaka Formule 1 mogle su se vidjeti boje zastave Progress Pride - transparenta koji uključuje tradicionalni dugin dizajn s dodatnim bojama koji ističe raznolikost LGBTQ+ zajednice.

Nakon treninga, Hamilton je na svojim društvenim mrežama objavio sliku kacige duginih boja, s natpisom "stojimo zajedno". Njegov Mercedesov tim također je podijelio slike tog dizajna putem svog Twitter računa.

image

Lewis Hamilton na treningu u Kataru s kacigom duginih boja

Hamad I Mohammed/AFP

Hamilton je u četvrtak rekao da je Katar "jedna od najgorih zemalja u ovom dijelu svijeta" kada su u pitanju ljudska prava. Nastavili su naglašavati diskriminatorne zakone protiv žena i LGBTQ+ pojedinaca u zaljevskoj državi, čak i uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Richard Morris, britanski vozač utrka i suosnivač Racing Pridea, rekao je za novinsku agenciju PA da Hamiltonova gesta "ispunjava nadom".

"Lewisov je nevjerojatan čin savezništva pokazao solidarnost s LGBTQ+ zajednicom, zajedno s Formulom 1 i to još u regiji u kojoj se LGBTQ+ osobe suočavaju s diskriminacijom i kršenjima svojih ljudskih prava", rekao je Morris. "To je demonstracija sposobnosti sporta da pozitivno koristi svoju platformu za promicanje vrijednosti inkluzije diljem svijeta", dodao je. "Kad sam odrastao i počeo se baviti motosportom nije bilo LGBTQ+ out vozača na koje bih se mogao ugledati, a nitko u sportu nije raspravljao niti je pokazivao podršku za LGBTQ+ inkluziju", zaključio je.

image

Lewis Hamilton na treningu u Kataru s kacigom duginih boja

Andrej Isakovic/AFP

“Ispunjava me nadom da sada vidimo vozače poput Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela koji su aktivni prvaci za marginalne skupine. Ima još puno posla u sportu, ali počinjemo se kretati u pravom smjeru", dodao je Morris.

Hamilton je ranije pozvao zvijezde Formule 1 i druge sportaše da govore protiv kršenja ljudskih prava u zemljama poput Katara. Njegov prijatelj i suparnik Vettel nosio je majicu u znak podrške LGBTQ+ zajednici na Velikoj nagradi Mađarske ranije u sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:58