IZBORI U ČADU

Važan saveznik Francuske dobio novog predsjednika: Njegov otac 30 godina vladao je zemljom, a onda je na čelo zasjeo sin - i ukinuo ustav

Francuska je prerasporedila svoje trupe u Čad nakon državnih udara u regiji Sahel

Mahamat Idriss Deby Itno

 Issouf Sanogo/Afp

Mahamat Idriss Deby Itno, sin bivšeg vladara Čada i privremeni vojni vođa te afričke zemlje, položio je u četvrtak prisegu kao novi predsjednik na petogodišnji mandat.

Prošli tjedan je Ustavno vijeće potvrdilo njegovu pobjedu sa 61% glasova na predsjedničkim izborima, koji su održani 6. svibnja.

Deby je sa skupinom generala preuzeo vlast 2021. nakon smrti svog oca Idrissa Debyja Itna i ukinuo ustav. Njegov je otac prije toga vladao zemljom više od 30 godina.

Od 2020. sedam je zemalja u Africi doživjelo promjenu vlasti vojnim udarima, gotovo sve u frankofonskoj zapadnoj i središnjoj Africi.

Čad je prva zemlja u takozvanom pojasu puča koja je od tada održala izbore. Mahamat Idriss Deby Itno je šesti predsjednik u povijesti zemlje koja ima oko 19 milijuna stanovnika, a od 1960. i osamostaljenja od bivše kolonijalne sile Francuske nikada nije doživjela miran prijenos vlasti.

Ustavno vijeće odbacilo je prigovore oporbe na izborni rezultat, koja je, kao i predstavnici civilnog društva, govorila o golemim izbornim krađama. Drugoplasirani na predsjedničkim izborima Succes Masra u srijedu je podnio ostavku na dužnost premijera, koju je obnašao u prijelaznoj vladi od početka godine.

Deby je u četvrtak imenovao diplomata Allah-Mayea Halina novim šefom vlade, izvijestila je državna televizija. Imenovanje pouzdanika, koji je služio kao šef protokola kod Debyjeva oca i nedavno bio veleposlanik u Kini, ali nema iskustvo rada u izvršnoj vlasti, smatra se iznenađenjem.

Za razliku od drugih vojnih vladara u regiji, Deby je važan saveznik Francuske, koja je prerasporedila svoje trupe u Čad nakon državnih udara u regiji Sahel. Čad se nalazi na važnom raskrižju između kriznih država Sudana, Libije, Nigera i Srednjoafričke Republike te je dom za više od milijun izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:47