ČETIRI KLJUČNE TEME

Važan sastanak čelnika EU u Bruxellesu, mogli bi dogovoriti prilično veliku pomoć Kijevu

Okupljeni premijeri i predsjednici razmotrit će plan kupnje oružja za Ukrajinu korištenjem prihoda od zamrznute ruske imovine

Ursula von der Leyen i Charles Michel

 John Thys/Afp

Čelnici EU-a sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, sukobu u Gazi i planovima Europske komisije za razvoj obrambene industrije Europske unije, kao i o potencijalnom budućem proširenju 27-članog bloka.

Okupljeni premijeri i predsjednici razmotrit će plan kupnje oružja za Ukrajinu korištenjem prihoda od zamrznute ruske imovine.

Prijedlog, koji je pripremio visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell, predviđa da 90 posto dodijeljenih prihoda ide u izvanproračunski fond EU za vojnu pomoć.

Ostalih 10 posto bilo bi dodano proračunu EU-a i iskorišteno za jačanje industrijskog kapaciteta Ukrajine za proizvodnju vlastitog naoružanja, najavio je Borrell.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se skupu putem videolinka.

Očekuje se da će čelnici EU-a također ponoviti poziv ministara vanjskih poslova u veljači na "trenutačnu humanitarnu stanku koja vodi do održivog primirja" u Gazi, navodi se u nacrtu izjave u koju je agencija Dpa imala uvid.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres pridružit će se razgovorima u Bruxellesu o ratu Izraela i Hamasa.

Prijedlog Komisije za jačanje industrije naoružanja bloka dodjeljivanjem 1,5 milijardi eura za zajedničku nabavu vojne opreme također će se naći na raspravi.

Također se očekuje i da će čelnici pristati na otvaranje pregovora o članstvu u EU s Bosnom i Hercegovinom, nakon preporuke Komisije od 12. ožujka.

Unatoč važnosti međunarodnih pitanja, domaći bi problemi ipak mogli omesti čelnike EU-a zbog novih poljoprivrednih prosvjeda koji će se održati. Na posljednjem summitu u veljači briselska četvrt EU-a bila je zaustavljena konvojima traktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:27