NAJVEĆA PRIJETNJA

Važan istup šefa CIA-e: ‘Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji! Takvog protivnika nikad nismo imali‘

‘Rusija je pod Putinovim vodstvom sama sebi nanijela golemu materijalnu i reputacijsku štetu‘, smatra William Burns

Vladimir Putin i Xi Jinping

 EyePress via AFP

Direktor američke obavještajne agencije CIA kineskog predsjednika Xija Jinpinga nazvao je "tihim partnerom" u agresiji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, a Kinu opisao kao najveći izazov i najvažniji test s kojim se CIA dosad suočila. William Burns, šef CIA-e, govorio je o "novoj eri" u postojanju agencije i "duboko izmijenjenom međunarodnom krajoliku" u odnosu na vrijeme kada je osnovana.

"Svijet je sve složeniji i izazovniji. Kina, koja je sve više neprijateljski nastrojena prema SAD-u, u usponu je, a Rusija je agresivno revizionistički orijentirana. Agencija će se morati prilagoditi kako bi se uspješno nadmetala u suvremenom svijetu", ocijenio je Burns u govoru koji je održao na Institutu za tehnologiju Georgia.

Burns je kao najbližu prijetnju istaknuo obnovljenu rusku agresiju na Ukrajinu, a dugoročno su problem ambicije kineskog vodstva. Potonje je, prema njegovom mišljenju, najvažniji pojedinačni geopolitički izazov u 21. stoljeću. Kina je dostojan konkurent, kojem ne nedostaje ni ambicije ni sposobnosti, smatra Burns. "Kina nas pokušava nadmašiti doslovno u svemu, od ekonomske snage do vojne moći, od svemira do cyber prostora", rekao je, dodajući da Kina želi zamijeniti SAD kao glavnu silu na Indopacifiku. "Kao obavještajna agencija, nikada nismo imali protivnika s većim dosegom na većem broju polja", rekao je Burns.

Burns se, govoreći o aktualnoj situaciji u Ukrajini, osvrnuo na Rusiju, u kojoj je bio veleposlanik, te na ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Njegov apetit je porastao", rekao je, dodajući da Putin čvrsto u rukama drži Rusiju. "Suzio se njegov krug savjetnika. A u tom krugu nikada nije bilo pametno za vašu karijeru propitkivati njegovu prosudbu ili tvrdoglavo, gotovo mistično vjerovanje da mu je sudbina da obnovi rusku zonu utjecaja", kazao je Burns.

image

Šef CIA-e William Burns

Stefani Reynolds/AFP

Direktor CIA-e rekao je da je agencija počela prikupljati obavještajne podatke o ruskim planovima za invaziju početkom prošle jeseni. "Predsjednik Biden mi je u studenom povjerio zadaću da otputujem u Moskvu i prenesem Putinu našu duboku zabrinutost", rekao je Burns, otkrivajući da je bio uznemiren onim što je čuo.

"Nije se činilo da je donio neopozivu odluku o invaziji, ali definitivno je naginjao u tom smjeru, uvjeren da se vremenski prozor za mogućnost sužava", otkrio je Burns. Putin je shvaćao da je zima najbolje vrijeme, a bio je uvjeren da neće biti značajnih problema. Međutim, pokazalo se suprotno.

Burns se osvrnuo i na uspjeh američke obavještajne službe vezano za rat u Ukrajini, navodeći da je to povećalo solidarnost europskih partnera pod vodstvom SAD-a. Otvorenost s tajnama pokazala se pametnom odlukom.

Rusija je pod Putinovim vodstvom sama sebi nanijela golemu materijalnu i reputacijsku štetu, smatra Burns. "Američka obavještajna služba bila je ključna cijelo ovo vrijeme, i tu nam se nude vrijedne lekcije za budućnost naše profesije - kako razvijati dobru obavještajnu djelatnost, kako je koristiti kao temelj za dobru politiku, kako je sustavno dijeliti kao temelj dobrih savezništava i partnerstva i otvoreno je i kreativno koristiti kako bismo diskreditirali lažne narative koji pogoduju našim neprijateljima", zaključio je Burns.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:56