POŽAR U KALIFORNIJI

Vatrena stihija jača svakim satom i prijeti divovskim sekvojama: ‘U opasnosti je i jedna stara 3000 godina‘

Među 500 sekvoja koje su u opasnosti je i slavni Grizzly Giant, za koji se vjeruje da je star 3000 godina

Požar u nacionalnom parku Yosemite, srpanj 2022.

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Požar, koji je već devastirao oko 650 hektara šume kalifornijskog nacionalnog parka Yosemite, sve je teže kontrolirati i sada prijeti Mariposi Groveu, najvećem nasadu divovskih sekvoja u nacionalnom parku, piše BBC.

Među 500 sekvoja koje su u opasnosti je i slavni Grizzly Giant, za koji se vjeruje kako je star 3000 godina.

Požar je već prisilio gotovo 1600 ljudi na evakuaciju s tog područja, kao i stotine kampera. Vatrogasci tvrde da topli i suhi vremenski uvjeti otežavaju kontrolu plamena. Istovremeno gusti dim znatno pogoršava kvalitetu zraka u regiji.

Odjel za upravljanje vatrom i zrakoplovstvom Yosemitea poručio je da "aktivno štiti" dio šume gdje su smještene sekvoje. Uzrok požara još se istražuje.

image

Posljedice požara u Yosemiteu, srpanj 2022.

Aya Okawa/Sciencephoto/Profimedia/Aya Okawa/Sciencephoto/Profimedia

Divovske sekvoje jedne su od najvećih stabala na planeti. Najveća od njih je visoka 83 metra i promjera preko 11 metara u podnožju. Sekvoje mogu živjeti oko 3000 godina, što ih čini jednim od najstarijih živih bića na Zemlji.

Mariposa Grove ima i povijesno mjesto u američkoj povijesti kao prvo područje u prirodi, a koje je savezna vlada zaštitila za "javnu upotrebu, odmaralište i rekreaciju". Zakon je 1864. potpisao predsjednik Abraham Lincoln.

Valja podsjetiti da su prošle godine šumski požari u Kaliforniji uništili tisuće divovskih sekvoja, a vladini dužnosnici kažu da je ove godine diljem SAD-a gorjelo više od 35.000 šumskih požara, što je znatno iznad prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36