ČUVA IH ORUŽANA STRAŽA

VAPAJ DVIJU PRINCEZA 'Naš otac, saudijski kralj, drži nas zatočene već 13 godina. Želimo van!'

Sahar i Jawaher otkrili su medijima da se i njihove sestre Hala (39) i Maha (41) nalaze zatočene u odvojenim vilama u Džedi, te im je zabranjena komunikacija
 Fayez Nureldine / AFP

RIJAD - Dvije kćeri kralja Saudijske Arabije žive kao zarobljenice u kraljevskoj palači već 13 godina, prema vlastitim tvrdnjama. Princeza Sahar (42) i Jawaher (38) kažu da ih drže protiv njihove volje u palači pod oružanom stražom, te da smiju izlaziti samo po hranu, ali uz dozvolu polubrata kojeg je kralj zadužio da ih nadzire.

Žene su u Saudijskoj Arabiji tretirane kao građani drugog reda, i ta zemlja jedina u svijetu zabranjuje ženama da voze automobile. No, tretman princeza, čine se, ide izvan granica saudijskih zakona. Sahar i Jawaher otkrili su medijima da se i njihove sestre Hala (39) i Maha (41) nalaze zatočene u odvojenim vilama u Džedi, te im je zabranjena komunikacija.

Njihova majka Alanud Alfajez, koja je rastavljena od kralja Abdulaha, navodno je pisala UN-ovoj agenciji za ljudska prava da intervenira. Kako javlja Sunday Times, ona je rekla uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) da su njezine kćeri "zatočene, držane protiv svoje volje i odsječene od svijeta".

Sahar i Jawaher su e-mailom javile da ih se drži u kući da se brinu same za sebe bez ikakve pomoći oko domaćinstva. Sahar je uspjela dobiti posao službenice u banci, ali kada je rekla ocu da želi početi raditi puno radno vrijeme, on joj je zabranio i rekao kako ne želi da niti jedna od njegovih kćeri bude zaposlenica.

Fayez Nureldine / AFP

Saudijska Arabija - jedina zemlja na svijetu koja zabranjuje ženama da voze automobil

Abdulah je postao kralj naftom bogate Saudijske Arabije 2005. godine, a jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu. Alfajez je bila stara samo 15 godina kada se udala za Abdulaha, koji je tada bio u 40-im godinama, no rastali su se deset godina kasnije. Kralj ima 38 djece iz niza brakova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:16