VELIKI DAN

Val optimizma zapljusnuo Ukrajinu, slavi se i u bunkerima: ‘Zar stvarno? Stižu u pravo vrijeme!‘

Ako Leopard bude imao dobru posadu i dobro streljivo, to će biti pravovremena pomoć za grad, rekao je govoreći o Bahmutu.
 Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinski vojnik koji se bori na prvoj liniji bojišnice u Bahmutu oduševljeno je reagirao na vijest koju mu je priopćio novinar CNN-a da je Njemačka dala zeleno svjetlo za slanje borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

- Vau! Zaista će ih dati? To je stvarno dobra vijest, jer nam tenkovi puno pomažu u borbama, posebno u Soledaru. Tenkisti su tamo jako dobro odradili posao, rekao je za CNN vojnik liji identitet nije otkriven iz sigurnosnih razloga.

Poručio je da su se tenkovske posade pokazale nevjerojatno korisnima u pokušaju obrane Soledara, gradića u blizini Bahmuta za koji je ukrajinska vojska u srijedu priznala da je od nedavno pod ruskom kontrolom.

- Ako Leopard bude imao dobru posadu i dobro streljivo i uspiju ga poslati ovamo, to će biti pravovremena pomoć za grad, rekao je govoreći o Bahmutu.

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Scholz objavio je danas veliku odluku o slanju svojih Leoparda 2 u Ukrajinu, nakon višetjednog odugovlačenja u donošenju odluke.

Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo, s krajnjim ciljem okupljanja dvije tenkovske bojne. Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard.

Također, američki predsjednik Joe Biden potvrdio je danas da će SAD poslati svoje moćne tenkove u Ukrajinu.

Nijemci najavljuju da će unutar tri mjeseca Leopardi biti poslani u Ukrajinu. Što se tiče moćnih američkih tenkova M1 Abrams, visoki dužnosnici Bidenove administracije kazali su novinarima da će proći mjeseci, a ne tjedni, do njihove isporuke zaraćenoj zemlji.

image

Tenkovi Leopard 2

Christof Stache/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:47