STIPE LOZINA

Uznemirujući video: Osuđen australski Hrvat koji je pretukao muslimanku u 9. mjesecu trudnoće

Stipe Lozina žrtvu je udario najmanje 14 puta, a čak ju je i nagazio po stražnjem dijelu glave
Kadar iz snimke napada koji je zabilježen sigurnosnim kamerama u kafiću u Sydneyju
 Screenshot/Twitter

Australac Stipe Lozina (44), koji je prošle godine u studenom u Sydneyju udario i nagazio trudnicu Ranu Elasmar (32), osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine, piše BBC.

Napad se dogodio se u lokalnom kafiću u kojem su se oboje našli u isto vrijeme, a Elasmar je u trenutku napada bila u 38. tjednu trudnoće.

Lozina je prišao stolu za kojim su sjedili Elasmar i njezine prijateljice i od njih tražio novce. Kad su ga odbile, Lozina ih je fizički napao uz povike da su "oni muslimani uništili njegovu majku".

Lozina se nagnuo i šakom u glavu udario Elasmar koja je od siline udarca pala na pod. Lozina ju je nakon toga udario još najmanje 14 puta. Čak ju je i nagazio po stražnjem dijelu glave.

Drugi gosti kafića u konačnici su ga uspjeli udaljiti od žena koje je napao, a snimka okrutnog napada zgrozila je australsku javnost.

Sudac Christopher Craigie brutalni je napad prethodno okarakterizirao kao "zloban i potpuno neprihvatljiv", a za Lozinu je rekao da je u tom trenutku bio "evidentno nestabilan".

"Napad je bio takav da je mogućnost ozljeđivanja žrtve i njezinog nerođenog djeteta bio iznimno visok", rekao je u Craigie u četvrtak prilikom izricanja kazne za Lozinu.

Elasmar je tijekom suđenja rekla da je osjetila da se Lozina okomio na nju jer je muslimanka, a dodala je da se bojala za svoj život te za život svoga djeteta. "Da nitko nije intervenirao, mogao me ubiti", rekla je. "Okrenula sam svoj trbuh tako da ga ne može udariti. Željela sam zaštititi dijete."

Elasmar je u napadu zadobila manje ozljede, a dijete je rodila tri tjedna nakon napada.

Njezini su odvjetnici na sudu rekli da je Elasmar i dan danas trpi traume zbog tog napada te da se boji ići u javne prostore. Također, dodali su da je imala problema i zbog toga što je napad morala objasniti svojoj drugoj djeci.

"Islamofobija se mora okončati. Nasilje nad ženama mora se okončati", rekla je Elasmar prošlog mjeseca.

Lozina je tijekom suđenja odbio pravnu pomoć te se sam zastupao. Australski su mediji izvijestili da je tijekom suđenja više puta nekoherentno govorio.

Sudac je konstatirao da je Lozini dijagnosticirana šizofrenija te da već duže vrijeme ima problema s mentalnim zdravljem.

Lozina se 2022. godine ima pravo prijaviti za uvjetni dopust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:47