DRAMA U NEW YORKU

Uznemirujuća snimka zabilježila stravičan okršaj: Napadač pucao preko djece, čudom ostala živa

Pucnjava je snimljena nadzornom kamerom i prikazuje napad usred kojeg su se slučajno našli petogodišnjak i njegova 10-godišnja sestra
Pucnjava u Bronxu
 Youtube

U četvrti Bronx u New Yorku u četvrtak navečer došlo je do pucnjave, a točno između napadača i njegove žrtve našlo se dvoje djece, petogodišnji dječak i njegova 10-godišnja sestra, piše New York Times.

Incident je snimljen nadzornom kamerom, a na snimci se vidi užasan trenutak u kojem se djeca slučajno sudaraju s napadnutim muškarcem i u jednom trenutku padaju na pod točno između napadača i muškarca s kojim se obračunava. Također se vidi kako djevojčica u jednom trenu hvata svog brata za ruku i povlači ga k sebi te ga štiti vlastitim zagrljajem dok naoružani muškarac puca iz neposredne blizine.

Srećom, u pucnjavi djeca nisu ozlijeđena, a napadnuti muškarac stabilno je, iako je pogođen u leđa i obje noge, rekla je policija.

Ova epizoda strašan je podsjetnik kako je u New Yorku još uvijek moguće zateći se kao običan prolaznik u unakrsnoj vatri i zašto je pitanje uličnog nasilja postalo dominantno pitanje u ovogodišnjoj utrci za gradonačelnika.

Nešto više od tjedan dana prije ove pucnjave u Bronxu, u četvrti Claremont u četvrtak navečer, desetogodišnji dječak iz Queensa smrtno je ustrijeljen dok je napuštao kuću svoje tete. U svibnju je četverogodišnjakinja bila među nekoliko ljudi ustrijeljenih na Times Squareu.

Gradovi svih veličina diljem Sjedinjenih država suočavaju se s porastom oružanog nasilja koje je započelo usred pandemije i trajalo je tijekom prve polovice ove godine. U New Yorku je do 13. lipnja ove godine ustrijeljena 721 osoba, najviše do tog datuma u godini od 2002. godine, pokazuje statistika policijske uprave.

Vrhunac vala nasilja dolazi nakon razdoblja tijekom kojega je kriminal u gradu pao na najnižu razinu u više od šest desetljeća, a brojevi su i dalje znatno niži od onih iz 1980-ih i 90-ih .

Ukupna stopa kriminala u gradu - koja se temelji na sedam glavnih zločina, uključujući ubojstva, napade i silovanja - ujedno je i najniža u posljednjih nekoliko desetljeća, ponajviše zahvaljujući padu prijavljenih provala i pljački.

Porast oružanog nasilja u New Yorku uglavnom je koncentriran na nekoliko gradskih četvrti, uključujući Bronx gdje se dogodila pucnjava u četvrtak.

Policija je ondje do 13. lipnja zabilježila 41 pucnjavu, u usporedbi s 13 u istom razdoblju 2020. godine, pokazuju policijski podaci.

'Ovo je dobra četvrt', rekao je u petak navečer Ante Rodriguez (20) koji nedaleko mjesta na kojem se dogodila pucnjava. 'Možete vidjeti da se svi poznaju.'

Ali Rodriguez također kaže da je svjestan da se u tom području povećao broj pucnjava.

'Već sam vidio pucnjavu', rekao je. 'Čak su i na mene pucali.'

Što se tiče posljednje pucnjave u Bronxu, dvoje djece hodalo je su pločnikom kada je pucnjava započela. Djeca nisu u rodu s muškarcem na kojeg je pucano, rekla je policija.

Nakon što je napadač zapucao, skočio je na skuter kojim je upravljao drugi muškarac i njih su dvojica napustili područje, rekla je policija. Još uvijek nisu uhićeni.

U petak navečer, četvrt u kojem se dogodila pucnjava, ponovno se smirila: Djeca su se igrala na pločniku, a odrasli razgovarali pred svojim kućama.

Neke je stanare ipak potresla video snimka.

Noriann Rosado (45) rekla je da se ovaj tjedan preselila u novi stan u četvrti i u četvrtak počela donositi svoje stvari. Rekla je da je pucnjave postala svjesna tek nakon što je vijest o tome vidjela na objavi na Instagramu.

'Rekli su da je to dobra zgrada', rekla je Rosado. No sada se ovdje više ne osjeća sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02