UBOJSTVO UOČI IZBORA

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: MEKSIČKI POLITIČAR UBIJEN DOK JE POZIRAO ZA SELFIE Napadač mu je prišao s leđa i hladnokrvno ga likvidirao. Pucao mu je u glavu!

 
 Screenshot / YOUTUBE

Nepoznati bradati napadač s kapom na glavi upucao je meksičkog političara Fernanda Puróna dok je ovaj pozirao za selfie s pristašom, piše The Guardian.

Incident se dogodio nakon debatnog sučeljavanja Puróna i njegovih političkih suparnika na izborima za meksički parlament u gradu Piedras Negras. Sigurnosne su kamere naime zabilježile trenutak kada je nepoznati napadač Purónu prišao s leđa i upucao ga direktno u potiljak.

Konzultantska tvrtka za procjenu rizika Etellekt kaže da je Purón 112. po redu ubijeni meksički političar koji je u toj državi ubijen od rujna 2017. godine.

Meksički građani 1. srpnja ove godine izlaze na predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore, a u državi vlada bojazan da bi se ovaj val nasilja mogao nastaviti.

Još uvijek nije otkriveno zašto ubijen Purón, međutim poznato je da je meksička zločinačka organizacija Los Zetas više puta Purónu prijetila smrću dok je ovaj obnašao dužnost gradonačelnika u gradu Piedras Negras. Purón je tijekom obnašanja dužnost imao 10 tjelesnih čuvara zbog tih prijetnji.

Prema pisanju Vanguardije, Purón je tijekom debate nakon koje je ubijen rekao da će se boriti protiv organiziranog kriminala. "Sa zločinom se morate suočiti odmah. Ne smijete ga se bojati i morate ga nazvati pravim imenom. Nažalost, nisu svi dužnosnici spremni to napraviti, a neki su čak i u dosluhu s kriminalcima", rekao je Purón.

U Meksiku je 2017. godine zabilježen rekordan broj ubojstava. Inače, Meksiko je ove godine ušao u svoju 12. godinu vojnih obračuna s organiziranim kriminalom.

"Političari se mogu zaštititi samo do određene mjere", rekao je Esteban Illades, izdavač meksičkog časopisa Nexos. "Nasilje je toliko rašireno i toliko okrutno da je postalo potpuno nebitno koliko tjelohranitelja imate."

Kandidatkinja za gradsko vijeće u mjestu Isla Mujeres pored Cancún Rosely Magaña ubijena je u vlastitom domu u nedjelju. Ranije ovog mjeseca tri su političarke ubijene unutar 24 sata, a političarka Pamela Terán iz savezne države Oaxace ubijena je 2. lipnja kada je sa svojim fotografom i vozačem izlazila iz restorana. Istog tog su dana u Puebli ubijene političarke Iraís Maldonado i Erika Cazares.

Profesor političkih znanosti na meksičkom Samostalnom institutu za tehnologiju Federico Estévez smatra da napadi na političare pokazuju da Meksiko nije u stanju provoditi zakone. "Ubijanje političara stvara ozračje nesigurnosti i to javnost osjeti i osuđuje. Trenutno ne postoji veći primjer neuspjeha od toga."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:12