IZBORI U ČEŠKOJ

Uzdrmani milijarder priznao poraz, ali rasplet ovisi i o zdravstvenom stanju bolesnog predsjednika

Predsjednik Miloš Zeman je izuzetno blizak s Babišem i prije izbora je bio najavio da će mandat za formiranje vlade dati najjačoj stranci
Andrej Babiš i Petr Fiala
 AFP

Posljednje informacije iz Praga, koje su stigle jutros, navodile su da je češki predsjednik Miloš Zeman stabilno.

Zeman je u nedjelju prevezen u vojnu bolnicu u Pragu i nalazi se na odjelu intenzivne njege, izjavio je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral. Rekao je da je Zeman primljen u bolnicu zbog komplikacija vezanih uz njegovu poznatu dijagnozu tako da liječnici mogu provesti ciljano liječenje. Također je dodao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ.

Neki su izvori navodili da je Zeman iscrpljen zbog praćenja izbora koji su završili u subotu. Pobjedu je odnijela koalicija Spolu (Zajedno) s 27,8 posto glasova, dok je savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika osvojio 15,5 posto.

No, vladajuća stranka ANO - na češkom je to riječ za "DA", ali je ustvari akronim punog naziva Akcija nezadovoljnih građana, kojoj je na čelu milijarder i premijer Andrej Babiš, populist koji se izdaje za liberala - ostala je najjača pojedinačna stranka s 27,1 posto glasova.

image
Miloš Zeman
Vladimir Simicek/AFP

Velik odaziv

Češka javnost, u pravilu ne pretjerano zainteresirana za politiku, vojsku i Crkvu, čuvajući tradicije koje su sjajno opisali Jaroslav Hašek i drugi u njegovoj liniji, pokazala je građansku odgovornost te izašla u velikom broju na izbore. Izlaznost od 65,4 posto najveća je od 1998. godine. I sasvim je sigurno išla na ruku dvjema koalicijama. Babiša su, nedvojbeno, pokopala otkrića iz Pandora Papersa. U parlament je ušla još samo radikalno desna stranka SPD s osvojenih 9,6 posto glasova.

image
Petr Fiala
Michal Cizek/AFP

ANO će u novom sazivu parlamenta imati 71 zastupničko mjesto, Spolu 70, koalicija Pirata i gradonačelnika 37, a SPD 20. Češka je tako u faznom pomaku u odnosu na ostale članice EU gdje je na djelu fragmentacija političke scene uz sve veći broj stranaka u parlamentu.

Ali, i u Češkoj se potvrđuje krah ljevice u istočnoj Europi. Socijaldemokrati i komunisti su prvi put od povratka demokracije ispali iz parlamenta.

Babiš traži partnera

Dvije su koalicije u subotu, u izbornoj noći, dogovorile pismo namjere o formiranju vlade. Sve s ciljem da na Zemana izvedu pritisak kako bi njima, preciznije Petru Fiali, lideru koalicije Spolu, dao mandat za sastavljanje vlade.

image
Petr Fiala
Michal Cizek/AFP

No, Zeman je izuzetno blizak s Babišem i prije izbora je bio najavio da će mandat za formiranje vlade dati najjačoj stranci. Budući da je češki predsjednik teško bolestan, postoji realna opasnost da on dâ mandat Babišu koji ne uspije sastaviti vladu. Ako se Zemanu stanje u tom razdoblju pogorša, njegove ovlasti dijele premijer i predsjednik parlamenta, obojica sada iz stranke ANO.

image
Pristaše koalicije SPOLU
Michal Cizek/AFP

Ako se Zemanu zdravstveno stanje pogorša i nikome ne da mandat za sastavljanje vlade, Babiš nastavlja s vođenjem tehničke vlade.

Koalicije će stoga nastojati što prije oformiti novi saziv parlamenta kako bi predstavnik Spolu preuzeo položaj predsjednika i otvorio prostor za davanje mandata dvjema koalicijama.

Babiš je u izbornoj noći priznao poraz, ali i pohvalio sjajan rezultat stranke. Ne bi bilo čudno da se zbog komplikacija koje se mogu javiti u procesu imenovanja mandatara potrudi maksimalno produljiti ostanak na premijerskom položaju. Posebno zato što ni s glasovima SPD-a nema dovoljno za većinu - češki parlament ima 200 mjesta. Dvije koalicije su kampanju gradile na protivljenju Babišu i bilo bi suicidalno da ikoja od tih pet stranaka pristane na spašavanje "vojnika Babiša". Posebno jer se smatra da je upravo koalicija s Babišem socijaldemokrate stajala ispadanja u opoziciju. Neki kažu da su zbog toga ispali i komunisti jer su oni podržavali formalno manjinsku vladu milijardera.

image
Andrej Babis
Michal Cizek/AFP

U Spolu su češki kršćanski demokrati, KDU-ČSL, Građanska demokratska stranka, ODS i TOP-09.

Ako Zeman bude dobro i uruči mandat Babišu, ovaj ima 30 dana vremena za formiranje vlade. Ako ne uspije, a Zeman ostane predsjednik, otvara se nova mogućnost. Zeman može mjesecima odgađati drugog mandatara. To bi neupitno dovelo do nezadovoljstva javnosti koja je već tražila i od Babiša i od Zemana da se povuku. Posebno u situaciji kad je jasno da Babiš nema izgleda formirati vladu ako ne slomi koaliciju Spolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:44