PREOKRET NA POMOLU

Uzdrmali ga rezultati novih anketa: Joe Biden odustaje od Bijele kuće!?

Velika većina Amerikanaca smatra ga prestarim, a posebno su bolna mišljenja građana u odnosu na Trumpa...

Joe Biden

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Čak 73 posto Amerikanaca, i to bez obzira na ideološku opredijeljenost, smatra da je 80-godišnji predsjednik Joe Biden prestar za još jedan mandat u Bijeloj kući. Štoviše, taj je stav rasprostranjen i na ljevici jer ga dijeli dvije trećine registriranih demokrata. Zanimljivo, da je samo tri godine mlađi Donald Trump "prestar za još jedan mandat na čelu zemlje", drži bitno manjih 47 posto ispitanika.

Rezultati su to ankete WSJ koja je trenutačnim favoritima za stranačku nominaciju zadala velike glavobolje jer se niti jedan od sada najizglednijih kandidata na predsjedničkim izborima 2024. nema s puno toga pohvaliti.

Ono što bi Bidenov tim ponajviše trebalo zabrinuti jest činjenica da Trump bilježi prednost od čak 11 posto u kontekstu odgovora na pitanje "koji je predsjednik tijekom mandata ostvario bolje ekonomske rezultate".

- Ako građani ovaj put budu glasali prema karakteru i temperamentu kandidata, Biden ima osjetnu prednost. Međutim, ako budu vođeni rezultatima i ponuđenim reformama, Trump bi mogao pobijediti - objasnio je republikanski strateg Tony Fabrizio koji je u suradnji s demokratskim kolegom Michaelom Bocianom proveo ovu anketu.

Mrtva trka

U hipotetskom revanšu 2024. vremešni tandem predsjedničkih kandidata vodi mrtvu utrku za 46 posto. Pozitivno mišljenje o trenutačnom predsjedniku ima samo 39 posto ispitanika, dok ih tek 42 posto odobrava način na koji vodi državu. S druge, pak, strane, 57 posto Amerikanaca smatra da država pod njegovom administracijom ide u krivom smjeru.

Daleko najgoru ocjenu Biden je dobio u kontekstu nošenja s inflacijom, rastućim troškovima života i rješavanjem krize na granici s Meksikom. Čak 63 posto ispitanika, neovisno o stranačkoj pripadnosti, smatra da administracija 46. predsjednika nema adekvatan odgovor na te izazove.

Amerikanci nisu zadovoljni ni odnosom koji je Bidenova vlada gradila s Pekingom, kao ni ulogom SAD-a u ratu u Ukrajini. Međutim, ni Donaldu Trumpu ne cvatu ruže. Ispitanici su bivšeg, opozvanog i optuženog predsjednika ocijenili kao manje iskrenog, a većina ih je oštro osudila poteze na koje se odlučio nakon poraza na izborima 2020., zbog kojih su protiv njega i pokrenuti federalni i državni sudski procesi.

- Birači očajnički traže promjenu, no niti jedan od trenutačno dva najizglednija kandidata im tu promjenu ne nudi - rekao je Bocian, demokratski strateg koji je proveo ovo ispitivanje WSJ.

Elizabeth Bankson, 56-godišnja učiteljica iz okruga Winston-Salem u Sjevernoj Karolini, registrirana je demokratkinja koja je redakciji WSJ priznala da je 2020. glasala za Bidena.

‘Biden je puno postigao‘

Smatra da je trenutačni predsjednik puno postigao, pogotovo u domeni infrastrukture i ostalih izazova, no ističe kako bi voljela da 2024. ima drugu opciju osim njega.

- Uzrok tome su njegove godine, bez sumnje. Odradio je korektan posao, hvala mu na tome, no netko tko ima punih 80 godina ne bi trebao tražiti novo radno mjesto jer je u visokom riziku, kako fizički tako i psihički, da uskoro nešto pođe po zlu - izjavila je Bankson, dodavši kako bi u hipotetskom okršaju Bidena i Trumpa "bez trunke sumnje ipak glasala za Bidena".

Međutim, godine trenutačnog predsjednika postaju sve veći uteg njegovoj kampanji. Toga je svjestan i on sam zato što u svakom govoru koji održi u javnosti ne propušta istaknuti kako one nose i određene adute, poput mudrosti i iskustva.

Franklin Foer, autor biografije Joea Bidena, za The Guardian je komentirao kako ga "ne bi pretjerano iznenadilo da predsjednik odustane od kampanje već do kraja ove godine".

- Čujte, nisam stručnjak za gerijatriju, no ne bih bio previše šokiran da se situacija tako odvije - rekao je.

"Iznenadilo me kada sam primijetio da se većina sastanaka i javnih događaja uvijek odvija prije 10 ujutro jer ga u popodnevnim satima uhvati snažan umor koji niti jedna tableta ili plan tjelovježbe ne može sakriti. Čak mi je i tijekom naših brojnih privatnih razgovora često znao reći da je baš jako umoran", stoji u Foerovoj iščekivanoj knjizi.

Tko će ga zamijeniti?

Pitanje svih pitanja ostaje tko bi ga u tom slučaju mogao zamijeniti među demokratima ako dosad, zbog svojevrsne stranačke stege, nitko suvisao nije bacio rukavicu u ring i izazvao vremešnog Bidena slijeva? Marianne Williamson i Robert Kennedy Jr. koji jesu, naime, nisu suvisli kandidati.

Najlogičnijim se izborom nameće potpredsjednica Kamala Harris koja bi bila sjajan kontrast trenutačno najizglednijem kandidatu desnice Donaldu Trumpu. Osobito ako u obzir uzmemo činjenicu da je ona iskusna i britka tužiteljica, a Trump će u kampanju ući s nekoliko paralelnih sudskih sporova.

Među drugim kandidatima čija imena treba spomenuti, jer su se istaknuli tijekom kampanje 2020., jesu Bidenov ministar infrastrukture Pete Buttigieg, guverner Kalifornije Gavin Newsom, ali i Elizabeth Warren, Amy Klobuchar te Stacey Abrams.

No, preostaje vidjeti koliko bi demokratima političke štete zadalo eventualno povlačenje inicijalnog kandidata iz utrke u već prilično poodmakloj fazi kampanje. Jer, kako uvjeriti građane da upravo vi imate plan za njihovo bolje sutra ako se aktualni predsjednik vaše stranke u ključnoj fazi predomisli i odustane?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:26