STRUČNJACI NEGODUJU

Uzbuna zbog obnove katedrale Notre Dame: ‘To će biti poput Disneylanda! Druga šteta nakon požara‘

Ono što predlažu nikad ne bi moglo biti učinjeno u Westminsterskoj opatiji ili u bazilici Svetog Petra, kaže arhitekt Maurice Culot

katedrala Notre Dame

 STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Otkad je požar 9. prosinca 2019. zahvatio parišku katedralu Notre Dame, pregovori o obnovi postali su goruća tema klerikalnih i arhitektonskih krugova. Podjele su nastale između onih koji smatraju da se katedrala mora obnoviti u tradicionalnom kršćanskom stilu te onih koji smatraju da se taj vjerski simbol mora unaprijediti u skladu s današnjim vremenom. Projekt obnove katedrale strogo je povjerljiv. No neke je detalje nedavno razotkrio pariški arhitekt belgijskih korijena Maurice Culot za britanski list Daily Telegraph.

- To će biti poput Disneylanda u Notre Dameu - izjavio je.

- Ono što predlažu nikad ne bi moglo biti učinjeno u Westminsterskoj opatiji ili u bazilici Svetog Petra - rekao je. Pojavit će se tematske kapelice s naglaskom na Afriku i Aziju, biblijski citati bit će projicirani na zidove kapele na raznim jezicima, uključujući mandarinski, gotički ambijent bit će zamijenjen toplijom rasvjetom.

- Poput djetinjastog tematskog parka - usporedio je arhitekt. Prethodno je u intervjuu za Sud Culot pozvao crkvene dužnosnike da ''ne diraju svjetski spomenik s nemarom''.

''Nije uloga klera odlučivati o dizajnu interijera. Oni nisu zamjena za stručnjake''.

Culot nije jedini stručnjak koji trenutačno diže uzbunu zbog obnove katedrale. Crkvene ideje, koje će se financirati s 845 milijuna eura donacija za obnovu, osudili su konzervativci i tradicionalni katolici. Boulevard Voltaire, web stranica koja promovira konzervativno mišljenje, prozvala je plan ''drugom štetom nakon požara''.

image

katedrala Notre Dame

Riccardo Milani/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Crkveni dužnosnici negiraju tvrdnje kritičara. Kanonik Gilles Drouin, koji je bio zadužen za rekonstrukciju, poriče da je u tijeku bilo kakva radikalna transformacija. Pregled događanja unutar katedrale ponudio je u intervjuu za AFP. Oni uistinu uključuju citate iz Biblije koji će se projicirati na više jezika na zidovima i nove umjetničke instalacije umjesto malo korištenih ispovjedaonica iz 19. stoljeća.

Promjene neće doživjeti struktura katedrale koja se obnavlja što je moguće vjernije originalnom preuređenju u gotičkom stilu iz 19. stoljeća, koje je u to vrijeme proveo arhitekt Eugène Viollet-le-Duca.

Drouin je rekao da je obnova krova i tornja koji su stradali nakon požara dala priliku za promjenu dijelova interijera kako bi posjet bio razumljiviji milijunima ljudi koji godišnje obiđu katedralu.

- Kineski posjetitelji možda ne razumiju nužno Božić - rekao je.

Posjetitelji će biti uvučeni u ''put otkrića koji se kreće od sjevera prema jugu, koji će opisati glavne trenutke Biblije kako bi se običnim smrtnicima, bilo Kinezima ili Šveđanima, najrazumljivije objasnilo značenje.

U katedrali bi nestali tradicionalni slamnati stolci koje bi zamijenile udobnije klupe s malim svjetiljkama koje bi osvijetlile mrak - možda bi čak mogle nestati u podu kad se ne bi koristile, kako bi ostavile više mjesta za turiste. Umjesto rasvjete koja se spušta sa stropa, bit će postavljena "mekša svjetla u visini glave'' koja će dati intimniji osjećaj na 2400 misa i 150 koncerata, koliko ih se održava godišnje, rekao je.

image

katedrala Notre Dame

BERTRAND GUAY/AFP

Projekt adaptacije katedrale promovirao je pariški nadbiskup Michel Aupetit. Njegov plan predviđa veliku promjenu prema kojoj će ubuduće posjetitelji moći ući u katedralu s velikih središnjih vrata, a ne s bočnih ulaza. Oltar će ostati na svom mjestu, ali će drugi predmeti, kao što su tabernakul i krstionica, biti preuređeni. Također, većina ispovjedaonica će se preseliti na prvi kat, a u glavnom dijelu ostat će samo četiri.

Bočne kapele koje su i prije požara bile u ''lošem stanju'', bit će obnovljene s naglaskom na umjetnička djela, uključujući ''portrete iz 16. i 18. stoljeća koji će biti u dijalogu s modernim umjetničkim objektima''. Aupetit je izjavio da će promjene ''dovesti katedralu u 21. stoljeće, a istovremeno joj sačuvati identitet u duhu kršćanskih tradicija''.

Kako će u krajnosti izgledati Notre Dame i hoće li primiriti dva suprotna pola, doznat ćemo 2024., kad se planira njezino otvaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:16