INCIDENT

Uzbuna u Tallinnu! Ruski vojni helikopter uletio u zračni prostor Estonije: ‘Ugasio je transpondere, ignorirao kontrolu leta‘

"Estonija ovo doživljava kao iznimno ozbiljan i žaljenja vrijedan incident koji bez sumnje uzrokuje dodatne tenzije te je potpuno neprihvatljiv"

Helikopteri tipa Mi-8 Hip, arhivska fotografija

 Photo by Vladimir Astapkovich/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski vojni helikopter Mi-8 Hip, dio inventara ruske granične straže, ušao je u subotu navečer na dvije minute u zračni prostor NATO-a, tvrde estonski dužnosnici. Prema službenom priopćenju estonskoga Ministarstva obrane, helikopter je praćen iznad regije Koidula na jugoistoku Estonije, duž granice s Rusijom.

Posada helikoptera nije predala plan leta estonskim kontrolorima zračnog prometa, letjela je s ugašenim civilnim transponderom te nije odgovarala na radiopozive estonskih kontrolora. Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova je nakon tog incidenta odmah pozvalo ruskog veleposlanika u Tallinnu, Vladimira Lipajeva, te mu uručilo prosvjednu notu.

"Estonija ovo doživljava kao iznimno ozbiljan i žaljenja vrijedan incident koji bez sumnje uzrokuje dodatne tenzije te je potpuno neprihvatljiv", objavilo je estonsko Ministarstvo vanjskih poslova u službenom priopćenju u utorak navečer.

Riječ je o već drugom takvom incidentu ove godine, dok ih se prošle godine dogodilo čak pet. Estonski portal ERR javlja kako je susjedna Litva doživjela i znatno veći broj takvih incidenata proteklih mjeseci - litavsko Ministarstvo obrane tvrdi kako se ulasci ruskih vojnih zrakoplova u litavski zračni prostor događaju na tjednoj bazi. Poput incidenta u Estoniji, riječ je o letjelicama koje ne predaju svoje planove leta, imaju ugašene civilne transpondere te ne odgovaraju na pozive kontrole leta. Prošli je tjedan bilo osam takvih upada, a prethodni tjedan čak 13.

Sličan pritisak na teritorij država članica NATO-a radi i ruska mornarica. Danska je prošli petak pozvala ruskog veleposlanika u Kopenhagenu na konzultacije nakon što je ruski ratni brod dva puta "zalutao" u danske teritorijalne vode pokraj otoka Bornholma.

Vojni stručnjaci ističu da se takve vrste inkurzija rade iz dva razloga: prvi, kako bi postigle psihološki učinak i izazvale osjećaj neprekidnog pritiska i ugroze, te drugi, kako bi se prikupili obavještajni podaci o načinu i vremenu reagiranja vojnih snaga suparničkih država na potencijalno opasne inkurzije u njihov zračni prostor ili teritorijalne vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30