OZBILJNE OPTUŽBE

Uzbuna u Britaniji, Rusi hakirali telefon Liz Truss?! ‘Znamo kada se to dogodilo, trebalo bi i Johnsona ispitati‘

Povjerenstvo za obavještajne i sigurnosne poslove treba dodatno istražiti što se točno dogodilo

Liz Truss

 Tolga Akmen/Afp

Britanska vlada suočava se sa zahtjevom da se provede hitna istraga nakon što su se pojavila izvješća da je Rusija hakirala telefon koji pripada Liz Truss, bivšoj premijerki Ujedinjenog Kraljevstva koja je nedavno podnijela ostavku, prenio je Sky News.

Agenti za koje se sumnja da rade za ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno su hakirali osobni telefon bivše premijerke tijekom ljetne kampanje za odabir novog čelnika Konzervativne stranke i uspješno dobili pristup detaljima pregovora s ključnim međunarodnim saveznicima.

Dodatne detalje otkrio je i Daily Mail, koji je prenio da su hakeri imali pristup i privatnim porukama koje je Truss izmjenjivala sa Kwasijem Kwartengom, ministrom financija. Ove su detalje navodno prešutjeli Boris Johnson, koji je tada bio premijer, i tajnik ureda kabineta Simon Case. Iako vlada nije potvrdila ove izvještaje, Liberalni demokrati i Laburistička stranka opisali su optužbe kao izuzetno ozbiljne i zabrinjavajuće.

U razgovoru za Sky News, državni tajnik Michael Gove inzistirao je da vlada sva sigurnosna pitanja shvaća iznimno ozbiljno uz snažne protokole kojima osiguravaju zaštitu pojedinaca, ali i zaštitu vlasti i nacionalne sigurnosti. Napomenuo je da ne zna sve pojedinosti ovog slučaja kršenja sigurnosti, ako je do njega uopće i došlo, te da članovi vlade moraju biti oprezni tijekom iznošenja detalja u ovakvim situacijama.

Stalna prijetnja

Tobias Ellwood, predsjednik Odbora za obranu je za Sky News rekao da nije upoznat s incidentom, ali je vidio izvještaje o ovoj situaciji. Potvrdio je da postoji stalna prijetnja iz Rusije i naglasio da se poduzimaju najstrože mjere kako bi se osiguralo da do takvog incidenta ne dođe.

- U ovom slučaju, povjerenstvo za obavještajne i sigurnosne poslove treba dodatno istražiti što se točno dogodilo, istaknuo je Ellwood.

Državna tajnica u sjeni za Ministarstvo unutarnjih poslova, Yvette Cooper, rekla je da izvještaji pokazuju ozbiljnost prijetnji od strane zemalja koje žele naštetiti Ujedinjenom Kraljevstvu i kako postoje neizmjerno važna pitanja nacionalne sigurnosti koja su pokrenuta napadom poput ovog od strane neprijateljske države, ali i da će obavještajne i sigurnosne agencije situaciju shvatiti krajnje ozbiljno. Ipak, napominje i kako postoje ozbiljna sigurnosna pitanja o tome kako i zašto su ove informacije procurile ili objavljene upravo sada, što se također mora hitno istražiti.

Liberalni demokrati zatražili su hitnu istragu i rekli da ove optužbe pokreću ozbiljna pitanja za Borisa Johnsona. Glasnogovornica za vanjske poslove stranke, Layla Moran, navela je da bi bilo neoprostivo ako se ispostavi da su informacije skrivene od javnosti kako bi se zaštitila kandidatura Liz Truss i da se ne smije dopustiti da se političke igre Konzervativne stranke stave ispred interesa zemlje i nacionalne sigurnosti.

Glasnogovornik vlade rekao je da postoje snažni sustavi za zaštitu od kibernetičkih prijetnji, uključujući redovite sigurnosne brifinge za ministre i savjete o tome kako mogu zaštiti svoje osobne podatke. Dodao je i da ne komentiraju sigurnosne aranžmane pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:26