DRAMA NA ‘DAN MORNARICE‘

Uzbuna na Krimu, napadnut glavni stožer ruske Crnomorske flote! ‘Imamo ranjenih, čini se da je netko poslao dron‘

Bespilotna letjelica napala je sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Dan ruske ratne mornarice

Brodovi iz sastava ruske Crnomorske flote u Sevastopolju (arhivska fotografija)

 Ulf Mauder/Dpa Picture-alliance Via Afp

Stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, gradu na ukrajinskom poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine, napadnut je dronom, izvijestio je u nedjelju ujutro putem aplikacije Telegram gubernator sevastopoljske oblasti Mihail Razvožajev. On je, kako prenosi list Kommersant, priopćio da je ozlijeđeno pet osoba.

- Neidentificirani objekt pojavio se nad stožerom, a prema prvim podacima riječ je o dronu. Pet ljudi je ranjeno, svi su pripadnici stožera Crnomorske flote. Nije bilo poginulih, svima ozlijeđenima je pružena pomoć, napisao je Razvožajev na Telegramu.

Napad se dogodio na Dan ruske ratne mornarice, a u Sevastopolju su odmah "iz sigurnosnih razloga" otkazane sve najavljene svečanosti u povodu ovog praznika.

Razvožajev je sve građane Sevastopolja pozvao da ostanu mirni.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, iako je Razvožajev odmah za to optužio ukrajinsku stranu, odnosno, kako je napisao na Telegramu, ustvrdio je da su "ukrajinski neonacisti rano jutros odlučili pokvariti nam Dan mornarice". Njegove riječi nije bilo moguće neovisno potvrditi.

Proteklih su tjedana ukrajinski dužnosnici najavljivali mogućnost ofenzive na Krim s ciljem vraćanja poluotoka u ustavnopravni poredak Ukrajine. Neki su prijetili i napadima sustavima HIMARS.

Kommersant podsjeća da je u ožujku u borbama na području Mariupolja poginuo zamjenik zapovjednika Crnomorske flote Andrej Palij, a poznato je i da je sredinom travnja potonuo zapovjedni brod Crnomorske flote ‘Moskva‘ nakon požara koji je na njemu izbio uslijed, pretpostavlja se, pogotka ukrajinskog protubrodskog projektila.

Inače, kasnije u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi donijeti ukaz o novoj ruskoj pomorskoj doktrini, no sadržaj tog dokumenta, koji se donosi, kako je objašnjeno u Kremlju, zbog novonastalih geopolitičkih okolnosti, zasad nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:54