TRGOVINSKA RAZMJENA

Uzbekistanski vozači žale se na talibane: ‘Umjesto tri dana, čekamo cijeli tjedan. Ne znaju se služiti računalima‘

Uzbekistan pokušava trgovinske odnose s talibanima vratiti na razinu na kojoj su bili s prošlom afganistanskom vlašću

Talibani smatraju da su poboljšali sigurnost, no vozači iz Uzbekistana žale se na nove probleme

 Wakil Kohsar/Afp/Profimedia

U gradu Termezu na jugu Uzbekistana skladišta su puna robe namijenjene Afganistanu. U blizini je pogranični grad i luka Hairatan, most koji spaja te dvije zemlje. S obje strane granice postoje napori da se trgovinska razmjena ojača i vrati na razine koje je Uzbekistan uspostavio s prošlom afganistanskom vlasti.

Iako talibani ovladavaju problemom oko korupcije činovnika, uzbekistanski vozači kamiona žale se na probleme nove vrste - neznanje i nepovjerenje.

"Promijenila se vlast koja je promijenila pravila. Prije su nam trebala tri dana da dođemo do tamo i vratimo se, a sad "zapnemo" u Afganistanu na tjedan dana", objašnjava vozač Rafik Khujakov iz Uzbekistana. "Sve provjeravaju i važu", nastavlja Rafik, "provjeravaju se međusobno. Njihovi zaposlenici ne znaju se služiti računalima. Za nas je sve postalo teže, sve duže traje. Ovdje ostanemo i po tjedan dana."

Novi šef carine u Hairatanu, taliban Abdul Sattar Rashid, tvrdi da su "glasine o kašnjenjima lažna propaganda". "Ljudi koji stoje iza ovih glasina su protiv afganistanske vlasti. Njihov je cilj širiti lažnu propagandu o Islamskom Emiratu Afganistanu." Rashid u fokus stavlja novu razinu sigurnosti. "Puno je promjena po pitanju sigurnosti. Svi su zadovoljni - vozači, radnici i naši susjedi (Uzbekistan)."

Šef carine kaže kako su "uklonjene prijetnje poput pljački ili otmica".

Trgovinski sporazum između Uzbekistana i prošle vlasti u Afganistanu u 2020. godini vrijedio je 776 milijuna dolara. Obje su strane tad dogovarale poboljšanje afganistanske infrastrukture i izgradnju željeznice preko Kabula do pakistanskih luka u Karachiju i Gwadaru. Cilj im je bio u 2023. godini ostvariti dvije milijarde dolara zarade.

No, od smjene vlasti Uzbekistanci strahuju da širenje željeznice neće biti moguće, s obzirom na manjak investicija i opću međunarodnu izoliranost Afganistana od talibanskog osvajanja vlasti.

Iz Termeza na jugu Uzbekistana u Afganistan ulazi i humanitarna pomoć namijenjena gladnom stanovništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:58