POREZNA UTOČIŠTA

Uz Bezosa i Gatesa ni Musk neće platiti porez na dohodak, i to zahvaljujući starom ‘manevru‘

Od 2011. do 2018. godine više od 3,1 milijun Amerikanaca preselilo se u neku od država bez poreza na dohodak
Elon Musk
 Frederic J. Brown/AFP

Nakon što se izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk preselio iz Kalifornije u Teksas, sva trojica najbogatijih Amerikanaca sada žive u državama koje ne naplaćuju porez na dohodak. Uz Muska, to su još direktor Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos (bogatstvo mu iznosi oko 183 mlrd. dolara) te suosnivač Microsofta Bill Gates (oko 119 mlrd. dolara).

Njih dvojica žive u Washingtonu, jednoj od devet saveznih američkih država u kojoj ne postoji obveza plaćanja poreza na dohodak. Uz Teksas i Washington, na popisu su još Aljaska, Nevada, Florida, Južna Dakota i Wyoming. Još dvije države, New Hampshire i Tennessee, ne oporezuju plaće, ali oporezuju dividende i kamate, ali i to bi se trebalo promijeniti do 2025. godine.

Musk, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 140 mlrd. dolara, sukobio se ranije ove godine s kalifornijskim dužnosnicima oko državnih restrikcija za sprječavanje širenja covida-19 i prijetio da će preseliti svoju tvrtku nakon što tvornici nije bilo dozvoljeno ponovno otvaranje zbog pandemije. Iako posljednji u nizu, nije jedini bogataš koji se odlučio preseliti u neko od američkih poreznih utočišta.

Donald Trump prošle je godine prebacio svoju rezidenciju na Palm Beach u Floridi nakon što je gotovo cijeli život proveo na Manhattanu, a isto je učinio još 2009. godine milijarder i osnivač Paychexa Tom Golisano. On je svojevremeno izjavio da je preseljenjem iz New Yorka na Floridu dnevno uštedio 13.800 dolara poreza.

Prema podacima Porezne uprave SAD-a, od 2011. do 2018. godine više od 3,1 milijun Amerikanaca preselilo se u neku od država bez poreza na dohodak, povlačeći time sa sobom godišnji prihod od 235 mlrd. dolara. Sve više saveznih država sada se želi pridružiti popisu država bez poreza na dohodak. Guverner Mississippija, Tate Reeves, predložio je ukidanje individualnog poreza na dohodak jer će time, tvrdi, država postati atraktivnije mjesto za umirovljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:53