RUSI NA SVAKOM KORAKU

Utočište od Putina našli su u novoj europskoj Casablanci: ‘Postoji divna zemlja, možda malo neuredna‘

Beograd novopridošlicama omogućuje pronalaženje relativno pristupačnog smještaja, priliku za preseljenje, pokretanje posla...

Beograd

 Peter.forsberg/Alamy/Alamy/Profimedia/Peter.forsberg/alamy/alamy/profimedia

Sjedeći za golemim crnim drvenim stolom pored hrpe papira, beogradska odvjetnica Tijana Vujović kaže da za sljedeći dan već ima zakazano pet sastanaka s potencijalnim novim klijentima. Četvero od njih su Rusi, piše Bloomberg.

Ova 36-godišnjakinja specijalizirala se za imigraciju, pribavljajući ljudima odgovarajuću papirologiju i spajajući ih s agentima za nekretnine u gradu koji se tiho pretvorio u utočište za tisuće Rusa od invazije Rusije na Ukrajinu prije osam mjeseci. Novopridošlice su pohrlile u zajedničke radne prostore, registrirale više od 2000 tvrtki i čak dale poticaj tržištu nekretnina. Sve više njih sada se želi smjestiti na duži rok, nakon Putinove vojne mobilizacije građana u rujnu.

"Na početku rata svi klijenti su tražili da iznajme stan", rekla je Vujović, koja je ove godine imala posla s najmanje 500 Rusa, u svom uredu u stambenoj zgradi u središtu Beograda. "Posljednjih sam mjeseci dobila mnogo zahtjeva od njih za kupnju, i to ne samo zbog dobivanja prebivališta, nego za život."

Čelnici Europske unije, kojoj se Srbija konačno želi pridružiti, upozorili su predsjednika Aleksandra Vučića da se njegova zemlja mora odlučiti na kojoj je strani dok se on protivi pridruživanju sankcijama protiv Moskve. Ali žila proruskih osjećaja duboko je prisutna u Beogradu.

"Beograd je bio poput Casablance posljednjih tjedana", rekao je Vučić 17. listopada u govoru u srpskoj obavještajnoj i sigurnosnoj agenciji, usporedivši grad prikazan u filmu iz 1942. kao mjesto koje vrvi špijunima i ratnim izbjeglicama.

Od početka sukoba u Srbiju je došlo više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca, od kojih je 17.000 dobilo boravišnu dozvolu, rekao je Vučić. Ostali su otišli u druge zemlje ili su ostali u Srbiji kao gosti.

"Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate", rekao je. "Kad imamo goste sa zapada, onda ih ovi drugi prate."

Povijesne veze

Rusi koji bježe od politike svoje domovine imaju malo opcija u Europi. Međutim, Srbija dopušta Rusima ulazak u zemlju bez viza prvih 30 dana, a njezina nacionalna zrakoplovna tvrtka zadržala je linije za Moskvu i tri druga ruska grada.

Prisutnost Rusije u Beogradu, gradu od oko 1,4 milijuna ljudi, nije teško uočiti. Jedna od znamenitosti je secesijski hotel Moskva, dok se kulturni centar Ruski dom nalazi odmah niz ulicu. Energetski div Gazprom PJSC sponzorira Crvenu zvezdu Beograd, najuspješniji nogometni tim u zemlji.

Te veze imaju dugu povijest. Srbija je oživjela svoj odnos s pravoslavnom Rusijom 1990-ih tijekom krvavog raspada Jugoslavije kada su dijelovi federacije stekli neovisnost uz potporu Zapada. Pokušaji tadašnjeg moćnika Slobodana Miloševića da to ospori na bojnom polju izazvali su sankcije i izolaciju. Srbi su tražili podršku na istoku, dobivši rusku potporu tijekom NATO-ovog bombardiranja 1999. kako bi se okončao sukob na Kosovu.

Intervjui s nekim od Rusa pokazuju da su sretni što su pronašli tako gostoljubivo mjesto. Mihail Korostikov (33), bio je voditelj međunarodne ESG suradnje u Sberbanku u Moskvi. Počeo je tražiti novi posao 25. veljače, dan nakon što su Rusi izvršili invaziju na Ukrajinu, a isti je tjedan ozbiljno krenuo s učenjem srpskog.

Dobiti novu poziciju nije bilo lako jer zapošljavanje Rusa nije bilo vrijedno rizika, rekao je. Korostikov, čija je supruga Srpkinja, stigao je u Beograd u lipnju i sada radi na daljinu za klimatsku nevladinu organizaciju sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

"Ako odete u zajedničke radne prostore, sve što čujete je ruski", rekao je Korostikov, sjedeći u baru na Vračaru, bogatoj rezidencijalnoj četvrti u središtu Beograda. Svi te tretiraju kao susjeda, kazao je i ispričao kako su mu čak nudili besplatnu hranu na tržnici kad su saznali da je Rus.

Dobri uvjeti

"Nikada nisam osjetio ni trunku negativnih osjećaja. Govorim ljudima da postoji prekrasna zemlja - možda malo neuredna."

Beograd novopridošlicama omogućuje pronalaženje relativno pristupačnog smještaja, barem u usporedbi s Moskvom, priliku za preseljenje, pokretanje posla ili barem razmišljanje o sljedećem koraku. Rusi su ove godine u Srbiji osnovali 2321 tvrtku, uglavnom u Beogradu.

WeShare sa sjedištem u Beogradu, koji upravlja coworking prostorima u blještavom tornju prekoputa zgrade srpskog parlamenta, dobio je 60 novih ruskih klijenata od početka rata u Ukrajini, u odnosu na samo nekoliko prije sukoba.

Mnogi žele locirati svoje tvrtke na WeShare stranicama, bilo da fizički koriste prostor ili samo adresu, rekao je osnivač i vlasnik tvrtke Leon Pantelić. "To je nevjerojatan porast potražnje, a svaki tjedan dobivamo sedam do osam novih upita", rekao je.

U međuvremenu, Rusi su pomaknuli tržište nekretnina, s cijenama najma više nego udvostručenim u Beogradu zbog velike potražnje, kaže Katarina Lazarević, koja vodi jednu od istaknutih agencija za nekretnine u gradu.

Prosječna cijena jednosobnog stana u središtu Beograda porasla je s 300 eura (298 dolara) mjesečno na najmanje 600 eura, u gradu u kojem prosječna neto mjesečna plaća iznosi oko 800 eura.

Rusi su došli u tri vala, rekla je: prvo su to bili uglavnom profesionalci ili bogati pojedinci koji su selili svoje tvrtke kako bi izbjegli sankcije, zatim obitelji tijekom ljeta i sada — najveći val — otkako je Putin naredio zemlji da se mobilizira. "Sve što dođe na tržište odmah se razgrabi", rekao je Lazarević. "Uskoro im se u Beogradu više neće imati što ponuditi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:48