RASPODJELA SREDSTAVA

Utjecaj Brexita na Hrvatsku simboličan: Nadoknada od EK tek 4,3 milijuna eura od fonda teškog 4 milijarde

Jedino će Slovenija dobiti manje od Hrvatske, nešto iznad 3 milijuna eura
 Stephanie Lecocq/POOL/AFP

Hrvatska kao zadnja država koja je ušla u EU gotovo nije niti osjetila posljedice prvog slučaja odlaska iz EU jedne velike države. Prema procjenama Europske komisije Hrvatska je, nakon Slovenije, ekonomski najmanje pogođena Brexitom. Zato će Hrvatska od fonda EU za nadoknadu djela posljedica od Brexita, ukupne vrijednosti od oko 4 milijardi eura, dobiti tek 4,3 milijuna eura.

Jedino će Slovenija dobiti manje od Hrvatske, nešto iznad 3 milijuna eura.

Europska komisija je prijedlog raspodijele sredstava iz tog fonda izradila na osnovu ekonomske povezanosti država članica s Velikom Britanijom, trgovinskoj razmjeni i utjecaju na ribarstvo.

Zato je prirodno da su najviše pogođene Britaniji susjedne države za koje gotovo dvije trećine sredstava. Irska će dobiti 1,05 milijardi, Nizozemska 757 milijuna, Francuska 420 milijuna,Belgija 324 milijuna i Španjolska 184 milijuna. Uz njih velik dio će dobiti Njemačka kojoj ide 455 milijuna eura.

Ovi novci su namijenjeni kao pomoć za pripremu administracije za suočavanje s izmijenjenim pravilima trgovine poput carine, fito sanitarnih kontrola ali i pomoći malim poduzećima i lokalnim zajednicama koje su izravno pogođeni Brexitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:09