LIJEČNICI ZGROŽENI

Usprkos visokom broju novozaraženih, Nizozemska nakon četiri mjeseca ukida lockdown

Ukida se policijski sat, otvaraju se dućani i terase kafića, koje će prvo biti otvorene od 12 do 18 sati
Kafić Amstel u Amsterdamu
 Evert Elzinga/ANP/AFP

Nakon četiri mjeseca lockdowna, Nizozemska popušta mjere, usprkos visokom broju novozaraženih. Danas se ukida policijski sat, otvaraju se dućani i terase kafića, koje će prvo biti otvorene od 12 do 18 sati. Liječnici su zgroženi, prenosi njemački Spiegel.

Premijer Mark Rutte odlučio se na ublažavanje usprkos upozorenjima vladinog savjeta za borbu protiv Covida-19. Naime, Nizozemska i dalje ima visok broj novozaraženih, pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu i dalje raste, prenosi dpa.

Prema ECDC-u, Nizozemska je u posljednja dva tjedna imala 594 novozaraženih na 100.000 stanovnika, Njemačka 312 a Hrvatska 691. Međutim, nizozemska vlada očekuje da će brojevi brzo opadati zbog cijepljenja. Dosad je oko pet milijuna ljudi primilo barem jednu dozu cjepiva, a to je gotovo 30 posto odrasle populacije. U Njemačkoj je barem jednu dozu primilo 24 posto stanovništva, a u Hrvatskoj 15,5 posto.

Nizozemske bolnice otkazale su brojne operacije, među kojima i one nad pacijentima s rakom i bolestima srca. Liječnici su još prošlog tjedna upozorili na tešku situaciju: ako se pritisak na bolnice ne smanji, prijeti nam "Code Schwarz", poručio je u petak predsjednik Udruge liječnika intenzivne njege Diederik Gommers. Nekoliko bolnica u zemlji popunjeno je do kraja. “Code Schwarz” znači trijažu: posebne komisije odlučivat će kojem će pacijentu biti pružena pomoć, a kome ne.

Nijemci, koji imaju duplo manje zaraženih od Nizozemske ali im je na snazi djelomični lockdown, zabrinuti su da će ukidanje mjera u Nizozemskoj dovesti do porasta zaraza u pograničnim područjima. Okrug Heinsburg zamolio je građane da ne odlaze na izlete u Nizozemsku kako se ne bi zarazili, prenosi Tagesspiegel.

Šef okruga Borken, Kai Zwicker (CDU), apelirao je na stanovništvo da ne odlazi u Nizozemsku u kupovinu ili u kafić. Taj njemački okrug ima 108 kilometara dugu granicu s Nizozemskom. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul (CDU) i nizozemski ministar pravosuđa Ferdinand Grapperhaus također su zatražili od stanovništva u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji da ne ide u Nizozemsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:51