CRNOMORSKA BLOKADA

Usjevi trunu, Rusi kradu, glad pred vratima: iz Ukrajine na zapad ide 10 puta manje žita nego prije

Kriza zbog nemogućnosti izvoza žitarica ekonomski guši Ukrajinu, a ostatku svijeta oduzima dragocjeni resurs u proizvodnji hrane

Cijela infrastruktura zemlje dizajnirana je za izvoz žitarica kroz crnomorske luke

 Stringer/AFP

Zbog rata se u ovom trenutku pohranjeno u skladištima u Ukrajini nalazi oko 20 milijuna tona žita, manji dio se izvozi iz zemlje u zapadnu Europu kroz svega nekoliko ruta, ne i najvažnijih - crnomorskih luka, piše portal Vox.com.

Nastala kriza ekonomski guši Ukrajinu, ostatku svijeta onemogućuje dragocjeni resurs u proizvodnji hrane - žitarice. Ukrajina osigurava 10 posto potreba za pšenicom i gotovo polovicu potreba za suncokretovim uljem na svjetskoj razini. Ukrajina, zajedno sa Rusijom, jedna je od najvećih žitnica svijeta, no ruski napad na Ukrajinu i sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji blokirao je izvoz iz cijele crnomorske regije.

Na svjetskom tržištu ti će se proizvodi moći zamijeniti, međutim, to će imati svoju cijenu. Hranu će biti teže osigurati siromašnim zemljama, ali i siromašnima u bogatim zemljama, što bi moglo produbiti krizu gladi. Agencije Ujedinjenih naroda za hranu upozoravaju da je rekordnih 49 milijuna ljudi iz 46 zemalja u opasnosti da završi na toj crnoj listi gladnih, navodi Vox.com.

Ukrajina je izvezla dosta svojega uroda iz 2021. godine prije ruske invazije, naročito pšenice, ali dio toga, kao i ostali proizvodi poput kukuruza, još uvijek su u skladištima. Izvoznici nastoje da nekako izvuku preostale količine, no to nikako neće biti lako, s obzirom da su crnomorske luke pod blokadom zajedno s ključnim gradom Odesom. Rutu blokiraju ruske pomorske flote, te je područje minirano.

Neki će usjevi istrunuti

Pred nama je ovogodišnja žetva, no područja za nove usjeve će biti ograničena. Neki usjevi će istrunuti na poljima, a dokle god su tamo, podložni su krađi Rusa ili njihovom napadu na ukrajinske poljoprivrednike.

Ukrajina još uvijek isporučuje svoje žitarice na zapad kroz Europu, međutim radi se o daleko manjim količinama nego je to bilo prije rata. Rachid Bouda, izvršni direktor brodarske tvrtke MSC Ukraine, obično je slao oko 10.000 kontejnera svaki mjesec iz ukrajinskih luka na Crnom moru, poput Odese i Chornomorska.

Punili su se svim vrstama poljoprivrednih proizvoda: pšenicom, ječmom, kukuruzom, suncokretovim uljem u posebnim spremnicima. Sada su količine 10 puta manje, radi se o 1000, najviše 1500 kontejnera, no nijedan ne izlazi iz crnomorskih luka.

Jedna aktivna ruta je kroz Constantu, rumunjsku luku na Crnom moru. No, da bi kontejneri mogli doći do luke, prvo moraju prijeći dugi kopneni put, kamionom ili željeznicom. Prijevoz dugo traje, logistički je zahtjevan, a onda i skup, no svejedno se ovom rutom ne mogu preusmjeriti svi blokirani resursi. Naime, prije rata je od 5 milijuna tona ukrajinskih žitarica, čak 90 posto količina izvoženo iz crnomorskih luka.

"Jedini način za otpremu žitarica iz Ukrajine je korištenje ukrajinskih luka na Crnom moru", rekao je Bouda.

"Cijela infrastruktura zemlje dizajnirana je na ovaj način, za izvoz žitarica kroz ove crnomorske luke", rekao je Paskal Zhelev, izvanredni profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na Sveučilištu za nacionalnu i svjetsku ekonomiju u Sofiji, prenosi Vox.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:16